Blog

Najnovejši prispevki

5 vprašanj pred prvim obiskom psihoterapije

Povsem normalno je, da občutimo nelagodje, lahko tudi strah, ko se podajamo v neznano. Pred prvim obiskom psihoterapevta se sprašujemo, kako se bomo počutili, kaj nas bo spraševal, kaj če nam bo neprijetno…?
Več...

Osamljenost (v času praznovanj)

Ljudje smo po naravi družabne živali; sami ne zmoremo preživeti. Osamljenost ubija in jo je treba obravnavati kot vsako drugo nevarnost za naše duševno zdravje.




Več...

Ali ima veseli december ob vseh omejitvah sploh kakšen čar?

Letos smo se znašli v izrednem stanju in marsikateri vidik življenja je bilo potrebno prestrukturirati. Pandemija je prinesla obilico stresorjev in s tem različne reakcije na spremembe in omejitve.
Več...

Kako spodbuditi k psihoterapiji sebe ali bližnjega, ki jo potrebuje, 4. del

Zbrali smo razmišljanja naših psihoterapevtov, kaj bi svetovali nekomu, ki že razmišlja o psihoterapiji, a potrebuje le še malo spodbude, poguma, da bo začel novo pot v svojem življenju.
Več...

Stres in izgorelost

V sodobni družbi sta delo in storilnost nadvse cenjeni vrednoti - ne kaže, da bi se slednje v naslednjih letih kaj bistveno spremenilo. Pri poučevanju relaksacijskih tehnik in čuječnosti se vedno znova srečujem s pomenom stika s samim sabo. Dovoljenjem, da zadihamo. Pri tem nam je delo lahko seveda v užitek, a kaj se zgodi, ko ni več tako in se nakopiči stres?
Več...

Na odgovornejših položajih vedno pogosteje prihaja do duševnih stisk

Dandanes se vedno več posameznikov, tudi iz poslovnega okolja, sooča z občutki tesnobe in duševnih stisk ter se posledično odloča za konzultacije ali psihoterapijo. O psihoterapevtskem procesu so se pri reviji Direktor pogovarjali s Heleno Weilguny, specializantko realitetne terapije in mediatorko, ki deluje na področju osebne, partnerske in skupinske pomoči ljudem na delovnem ter osebnem področju.
Več...

Veselje do življenja

V življenju posameznika so obdobja, ko o veselju preprosto ni potrebno govoriti. Kadar veselje živimo, ko občutimo, kako nas preplavlja radost bivanja, so besede odveč. Iskriv pogled in  nasmejan obraz povesta več kot tisoče še tako skrbno izbranih in pretehtanih besed o tem, kaj veselje je, kako pomembno je za človekovo duševno ravnotežje in zakaj je temelj človekovega življenja.

Od kod izvira veselje? Preprosto rečeno, iz zunanjih in notranjih izvirov.
Več...

Človekova hoja za smislom

Razmislek o logoterapiji in človekovi izkušnji vsakdanjosti
Več...

Dobri in slabi obrambni mehanizmi

Ljudje smo pogosto ranjeni zaradi neprijetnih doživetij. Takrat se počutimo ogrožene. Naše psihično ravnotežje je porušeno. Začnemo se braniti. Obdajamo se z ograjami in pravimi okopi. Pred drugimi skrivamo, da smo ranljivi, potem to skrivamo še pred samim seboj. Ampak s tem se osiromašimo, ker zanikamo osebni doživljajski in čustveni svet. Čustva so najbolj osebna stvar, so reakcija na zunanji svet.
Več...

Meje v odnosih

Za vsakega izmed nas je pomembno, da imamo postavljene dobre osebne meje. Le-te nas usmerjajo, kako pristopamo k drugim ter nam pomagajo živeti v sozvočju z našimi potrebami, željami in občutki. Tako rečemo "da" stvarem, s katerimi se strinjamo in "ne" stvarem, ki jih ne želimo početi.


Več...

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se