Blog

Najnovejši prispevki

Odvisnost od alkohola

Odvisnost od alkohola je bolezen celotne družine, ki pusti posledice predvsem na otrocih. V družini pogosto pride do zamenjave vlog in otroci začnejo skrbeti za svoje odvisne starše, namesto da bi starši skrbeli za svoje otroke. Osebe, ki izhajajo iz družin, v katerih je bila prisotna bolezen odvisnosti, so veliko bolj ranljive od tistih, ki so se rodili v zdravih družinah. V večji nevarnosti so, da postanejo tudi sami odvisni od alkohola, pa tudi, da skozi življenje konstantno prevzemajo skrbstveno vlogo ali postavljajo potrebe drugih pred svoje lastne. Pogosto pa imajo ljudje šele kot odrasli to možnost, da pozdravijo, skozi proces psihoterapije, svoje rane iz otroštva.
Več...

Pridružene odvisnosti

Zloraba substanc in odvisnost se redko pojavita v vakuumu. Današnji odvisnik se sooča s številnimi težavami, ki lahko obstajajo sočasno in ogrožajo okrevanje. Soobstoječe odvisnosti/kompulzivno vedenje – droge in alkohol, patološko hazardiranje, spolnost, hrana, delo, internet in video igre – lahko postanejo kronične in progresivne, če jih ne identificiramo in ne zdravimo. Mnoge od teh zasvojenosti ne obstajajo le hkrati, ampak se medsebojno prepletajo, se krepijo in zlivajo ter tako postanejo del sindroma, znanega kot interakcija odvisnosti.
Več...

Družina – sidrišče

Dve besedi, tako različni, hkrati pa v sebi nosita toliko podobnosti.

Zakaj?

Obe predstavljata prostor, kraj, kjer naj bi se počutili dobro, varno, sprejeti z vsemi posebnostmi. Kraj, kamor se zatečemo, ko smo utrujeni, negotovi, ko imamo občutek, da nas nekaj ogroža (zelo nazorno smo vsi to doživljali ob nevarnosti korona virusa). Vsi smo se vrnili domov, v svoje družine.
Več...

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 11, marec 2023

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se