Motnje hranjenja

Peter Pavšič

Specializant psihoterapije

O terapevtu

Neja Aupič

Specializantka psihoterapije pod supervizijo

O terapevtu

Sanja Guček

Specializantka psihoterapije

O terapevtu
Oglejte si tudi naše ostale terapevte.Vsi terapevti

Patološka obsedenost z zdravo hrano oz. ortoreksija

Dandanes na vsakem koraku naletimo na novo knjigo, ki promovira zdravo prehrano, dieto, ki obljublja hitre rezultate v zmanjšanju telesne teže, ali športno vadbo, ki naj bi nas pripeljala do izklesanih mišic.
Več...

Osebna izpoved o motnjah hranjenja

"Zadnja leta se spopadam z motnjami hranjenja, predvsem z nihanji med prenajedanjem in stradanjem ter raznimi dietami. Ugotovila sem, da so te motnje hranjenja tesno povezane z odnosi, predvsem z moškimi, s katerimi sem v določenem obdobju zapletena. Gre pa v osnovi za pobeg stran od čustev, s katerimi se nisem bila pripravljena soočiti. Pri prenajedanju gre seveda za čustveno tolažbo in omamo. Šele zadnje leto se svojih težav zavedam, o njih govorim in s pomočjo psihoterapije odkrivam, kje se skrivajo pravi problemi in kaj me sploh teži.
Več...

Na kratko o anoreksiji nervozi

Anoreksijo nervozo uvrščamo med motnje hranjenja in jo lahko opredelimo kot psihosomatsko motnjo hranjenja. To pomeni, da se sprva zdi, da se vse vrti le okrog hrane, vendar ponavadi temu ni tako, saj so v ozadju večji razlogi in tesnobe s katerimi se spopada posameznik. Čeprav je navzven vidna predvsem izrazita shujšanost, gre običajno za izraz globlje notranje stiske.
Več...

Zakaj, za vraga, ne morem shujšati?

Kljub raznim dietam, ki obljubljajo hitre rezultate in zagotavljajo trajne uspehe, se te navadno končajo z razočaranji in samoobtoževanjem. Kaj je vzrok, da dobri sklepi ne obrodijo sadov?
Več...

Zgodbe s psihoterapevtskega kavča - motnje hranjenja

Na psihoterapevtskem kavču se zapisujejo številne zgodbe. Helena nam je predstavila svojo bitko z motnjami hranjenja.



Več...

Novo! Rokovnik

Unikatni rokovnik za podporo pri skrbi zase

Naroči rokovnik
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se