Izgorelost

Mirjana Nadjalin

Specializantka psihoterapije

O terapevtu

Mateja Rebernak

Specializantka psihoterapije pod supervizijo

O terapevtu

Martina Judež

Certificirana psihoterapevtka

O terapevtu
Oglejte si tudi naše ostale terapevte.Vsi terapevti

"Kdor ne dela, naj ne je" - osebna izkušnja izgorelosti

Narodi se med seboj zelo različno pozdravljajo, zelo pogosto pa drugega vprašajo po počutju: »How are you doing?«, »Wie geht’s?«, »Comment vas-tu?«. Vprašajo torej: »Kako si?«.
Pri nas v Sloveniji pa pogosteje slišimo: »Kaj delaš?«.
Verjetno smo edini narod, ki povpraša po delu, med tem ko drugi sprašujejo po osebnem počutju. Zelo zgovoren je tudi pregovor »Kdor ne dela, naj ne je«.
Več...

Stres ni izgorelost

Izgorelost je lahko posledica dolgotrajnega stresa. Nikakor pa izgorelosti ne smemo enačiti s »preveč stresa«. Stres v veliki meri vključuje visoko stopnjo delovnih pritiskov, ki od nas zahtevajo ogromno fizičnega in psihičnega napora. Kadar smo pod stresom, se tega dobro zavedamo, ko pa izgorevamo, tega sprva sploh ne opazimo.
Več...

Prepoznajte znake, ki vodijo k izgorelosti

Delo je za posameznika izrednega pomena. Skozi delo se izpolnjujemo, samoaktualiziramo, delo vpliva na naše samospoštovanje in nam nudi socialno varnost. Pri vsakem delu se nam lahko zgodi, da nas vodi v izgorelost. Podaljševanje delovnikov, vedno nove obveznosti, napredna tehnologija, ki nam briše meje med službenim in zasebnim časom, še dodatno povečujejo možnost za izgorelost.
Več...

Kako se izognemo izgorelosti?

Pri preprečevanju izgorelosti je ključna skrb zase. Paziti moramo na simptome, ki so opisani v članku Prepoznajte znake, ki vodijo k izgorelosti, jih ozavestiti, se jim izogibati in spremeniti svoja vedenja. Ključno je, da se znate oddaljiti od pretiranega dela, da se znate sprostiti in odpočiti ter se napolniti s svežo telesno in psihično energijo.
Več...

Izgorelost žensk na delovnem mestu

Na psihoterapevtskih seansah vedno znova srečujem ženske, ki se spopadajo s težavami na delovnih mestih. V današnji dobi imajo ženske slabše pogoje dela kot moški: še vedno so slabše plačane, pogosteje so izpostavljene mobingu, imao slabše možnosti za napredovanje, se žal srečujejo s spolnim nadlegovanjem, ženske so v podjetjih pogosto moteč faktor zaradi načrtovanja družine in  imajo zaradi tega slabše zaposlitvene  pogoje. Soočene so z bolniškim dopustom zaradi nege otroka, ob tem pa večkrat naletijo na nerazumevanje delodajalca.

Več...

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se