Na psihoterapiji

Vse kar morate vedeti o psihoterapiji na mojpsihoterapevt.si.

Na psihoterapiji

Uvodni razgovor

V njem boste spregovorili o vaših razlogih za psihoterapijo, vaših pričakovanjih, s terapevtom pa boste tudi definirali cilje, način dela ter sodelovanja.

Psihoterapija je pomembna življenjska sprememba in ker obravnava področja čustev je pomembno, da se predhodno preveri, kateri so morebitni dejavniki, ki bi vas pri tem lahko ovirali (čas, motivacija, predstave in predsodki o psihoterapiji), zato je pomembno o tem spregovoriti.

S terapevtom boste tudi prediskutirali, ali želite psihoterapijo ali svetovanje. Več te tem si lahko preberete v članku Kdaj na svetovanje in kdaj na psihoterapijo?

Nadaljna srečanja

Posebej bodite pozorni na naslednje:

Točnost

Točnost je zelo pomembna in na to vas bo opozoril tudi vaš psihoterapevt. Na terapije prihajate točno ob dogovorjeni uri, ne veliko prej ali malo po tem. Vaše redna udeležba nakazuje na vaš dober odnos do terapije in psihoterapevta. Pogosto boste imeli tudi svoj stalni termin, vedno ob isti uri in dnevu v tednu (v primeru da terapije obiskujete 1x tedensko). Terapevt zaradi vašega zamujanja ne bo podaljšal trajanja ure, sej ima naročene druge kliente. Med terapevtskimi urami ima terapevt običajno 10 -15 minut za pripravo na naslednjo terapijo.

Partnerska ali družinska terapija traja eno uro ali uro in pol (predhodno preverite pri izbranem terapevtu).

Terapevtski dogovor

S terapevtom boste podpisali terapevtski dogovor.

Odpoved termina

Odpoved termina je možna do 48 ur pred terminom. Če boste termin odpovedali kasneje, boste uro morali vseeno plačati. Vsako odsotnost terapevta boste nadomestili, saj je kontinuiteta srečanj ključna za sam terapevtski proces.

Odkritost

O sebi govorite odkrito, brez zadržkov ali ovir - terapevt je tam za vas. Brez odkritosti je težko prepoznavati in razreševati težave.

Plačevanje terapij

Terapije se plačuje vnaprej: vsak termin posebej do 48 ur pred terminom ali enkratno za celoten tekoči mesec. Za termine, ki potekajo v jutranjih urah v ponedeljek, je potrebno plačilo izvesti v petek do 13-te ure, da bo plačilo pravočasno vidno v spletni banki. Prosimo vas, da upoštevate navedene roke plačila, ker v primeru, da terapija ni pravočasno plačana, ne boste mogli izvesti dogovorjenega terapevtskega srečanja.

Kako pristopiti k osebni terapiji

Če se odločite za osebno srečanje s terapevtom, v njegovih prostorih, preverite lokacijo srečanja in se pravočasno odpravite od doma.

Kako pristopiti k online terapiji preko videoklica

V primeru online terapij pravočasno uredite vse potrebno za terapijo. Zagotovite si miren prostor, v katerem vas nihče ne bo motil ter počakajte na videoklic vašega terapevta na portalu mojpsihoterapevt.si (v katerem morate biti registrirani). Povabilo k videoklicu boste prejeli tudi po e-pošti.

Za online terapijo potrebujete:

  • osebni računalnik ali tablico z dovolj kvalitetno (vgrajeno ali dodatno nameščeno) spletno kamero
  • internetno povezavo povprečne hitrosti
  • slušalke - uporaba slušalk bistveno izboljša kvaliteto zvoka

Pred prvim klicem si vzemite 15 minut časa in se pripravite:

  1. Preverite ali deluje internetna povezava
  2. Pripravite slušalke - zadoščajo male telefonske slušalke
  3. Preverite delovanje mikrofona in zvočnikov (preverite internetno povezavo, pripravite slušalke in se udobno namestite)
  4. Priporočamo uporabo brskalnika Chrome. Če ga nimate ga enostavno namestite tukaj: prenos Google brskalnika
  5. Preverite tudi nastavitve brskalnika. Omogočeno morate imeti kamero, mikrofon in pojavna okna

Nekaj minut pred dogovorjenim terminom se registrirajte v portal mojpsihoterapevt.si. Prejeli boste povabilo k videoklicu. Hkrati boste povabilo dobili tudi po e-pošti. Kliknite v sporočilu na gumb Pridruži se in povezali se boste z vašim terapevtom. Povezava se bo odprla v vašem brskalniku.

Če želite povečati sliko terapevta, dvakrat kliknite na sliko vašega terapevta in izberite gumb Fullscreen, za izhod iz celozaslonskega načina pa Esc.

Želimo vam uspešno delo.

Ekipa mojpsihoterapevt.si

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 15, poletje 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se