Odvisnosti

V današnjem hitro spreminjajočem se svetu se srečujemo z različnimi oblikami odvisnosti, ki segajo od poseganja po substancah, kot so alkohol in droge, do vedenjskih vzorcev, ki lahko postanejo moteča in škodljiva, kot je na primer prekomerno igranje videoiger ali iger na srečo. Za oblikovanje učinkovitih strategij za spopadanje s težavo odvisnosti je ključno razumevanje osnov psihologije, ki pojasnjujejo kako do odvisnosti sploh pride in kaj jo vzdržuje.

Odvisnost ni le fizična vez s substanco ali določenim vedenjem, temveč zajema tudi močan psihološki vidik. Je naša nepotešljiva potreba po nečem, kar nas zadovoljuje ali nam zagotavlja ugodje.

Eden od ključnih dejavnikov, ki prispeva k razvoju odvisnosti, je biološka predispozicija. Raziskave namreč kažejo, da genska podlaga igra pomembno vlogo pri oblikovanju posameznikovega odnosa do substanc ali vedenj. Nekateri posamezniki so bolj nagnjeni k odvisnosti tudi zaradi nevrokemičnih dejavnikov, ki vplivajo predvsem na njihovo sposobnost obvladovanja impulzov. Poleg tega pa tudi okoljski dejavniki igrajo ključno vlogo pri razvoju odvisnosti. Stres, travme, družbeni pritiski in nedostopnost zdravih načinov soočanja s čustvi lahko vodijo v iskanje utehe v substancah ali vedenjih, ki ponujajo takojšnje olajšanje. Razumevanje teh okoliščin je ključno za oblikovanje preventivnih pristopov in učinkovitih strategij za spopadanje s težavami odvisnosti.

Ena od ključnih metod za premagovanje odvisnosti je psihoterapevtsko zdravljenje. Terapevtski pristopi se razlikujejo glede na vrsto odvisnosti in posameznikove potrebe. Vedenjsko-kognitivna terapija (VKT) se pogosto uporablja za obravnavo nezdravih vzorcev mišljenja in vedenja, ki prispevajo k odvisnosti. Tovrstni psihoterapevt pomaga posamezniku prepoznati in spremeniti negativne vzorce ter razviti bolj zdrave strategije za soočanje s stresom. Pomemben del terapevtskega procesa je tudi delo na identifikaciji sprožilcev in razvoju strategij za njihovo obvladovanje. S tem se posameznik nauči, kako se izogniti situacijam ali čustvom, ki lahko sprožijo željo po odvisniškem vedenju oz. v primeru, da se situaciji ne morejo izogniti, kako obvladovati svoje vedenje.

Pri premagovanju odvisnosti je ključnega pomena tudi družbena podpora. Posamezniki, ki se soočajo s to težavo, se pogosto počutijo osamljene in nemočne. Družinska ali skupinska terapija omogočata ustvarjanje varnega prostora, kjer lahko posameznik deli svoje izkušnje, pridobi podporo in se uči od drugih, ki so doživeli podobne izzive. Obvladovanje odvisnosti ni le zdravljenje simptomov, temveč tudi gradnja trajnih sprememb v življenju posameznika. Pomembno je razviti nove, zdrave vzorce življenja in obvladovanja stresa. Poleg tega pa je ključnega pomena tudi sprejetje odgovornosti za svoje dejanje in aktivno sodelovanje pri terapevtskem procesu.

Stigma pri odvisnosti še dodatno obtežuje posameznikovo pot k okrevanju. Pogosto so ljudje, ki se soočajo z odvisnostjo, označeni kot slabši ali nezmožni obvladovanja svojega življenja. Ta družbena oznaka lahko ustvarja ovire pri iskanju pomoči in podpore, saj posamezniki občutijo sram, ki otežuje iskanje zdravljenja. Zelo pomembno je ozaveščanje družbe o stigmi in spodbujanje sočutja ter razumevanja do tistih, ki se borijo z odvisnostjo, da bi omogočili uspešno okrevanje.

V zaključku je pomembno poudariti, da je odvisnost kompleksen problem, ki zahteva celosten pristop. Z združevanjem terapevtskih pristopov, družbene podpore in posameznikove odločenosti, da bo sprejel pomembne življenjske spremembe, je mogoče premagati odvisnost ter doseči trajne pozitivne spremembe v življenju.

Neja Aupič

Specializantka psihoterapije pod supervizijo

O terapevtu

Ana Bratina

Certificirana psihoterapevtka

O terapevtu

Alenka Vujkovac

Certificirana psihoterapevtka

O terapevtu
Oglejte si tudi naše ostale terapevte.Vsi terapevti

Mladi in droge

Droge lahko razdelimo na zakonite in nezakonite. Poleg zdravil, ki se jih načeloma uporablja zgolj v medicinske namene, med zakonite droge uvrščamo še alkohol, tobak in pravi čaj. Med nezakonite droge uvrščamo kanabioide, opiate, kokain, halucinogene droge in sintetične droge. V Sloveniji sta najpogosteje zlorabljeni drogi marihuana in hašiš, ki jih uvrščamo med kanabioide.
Več...

Zgodba s psihoterapevtskega kavča - odvisnost

Na psihoterapevtskem kavču pridejo na plan številne zgodbe. Miro nam predstavlja svojo, o odvisnosti.
Več...

Odvisnost od interneta

Večina ljudi pri besedi odvisnost najprej pomisli na odvisnost od alkohola, tobaka ali drog. Večkrat slišimo tudi za odvisnost od nakupovanja, iger na srečo, odnosov, računalniških iger, v zadnjem času pa v ospredje prihaja tudi odvisnost od interneta.
Več...

Alkoholizem

Sindrom odvisnosti od alkohola (alkoholizem) je bolezen, za katero je značilno čezmerno pitje alkohola kljub negativnim učinkom, ki jih ima pitje alkohola na posameznikovo zdravje, delo in socialno življenje. Posameznik z alkoholizmom ne more nadzorovati svojih navad uživanja alkohola, kar ima lahko velike negativne učinke na njegovo zdravje, še posebej v primeru, da bolezen ni zdravljena.
Več...

Pridružene odvisnosti

Zloraba substanc in odvisnost se redko pojavita v vakuumu. Današnji odvisnik se sooča s številnimi težavami, ki lahko obstajajo sočasno in ogrožajo okrevanje. Soobstoječe odvisnosti/kompulzivno vedenje – droge in alkohol, patološko hazardiranje, spolnost, hrana, delo, internet in video igre – lahko postanejo kronične in progresivne, če jih ne identificiramo in ne zdravimo. Mnoge od teh zasvojenosti ne obstajajo le hkrati, ampak se medsebojno prepletajo, se krepijo in zlivajo ter tako postanejo del sindroma, znanega kot interakcija odvisnosti.
Več...

Novo! Rokovnik

Unikatni rokovnik za podporo pri skrbi zase

Naroči rokovnik
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se