Kaj je psihoterapija?

Nekateri zmotno mislijo, da je psihoterapija pogovor o težavah, podajanje spodbud in svetovanje. Le-to je lahko na kratek rok sicer dobrodošlo, vendar ne predstavlja dolgoročne rešitve. Uvid v določen problem še ne pomeni, da ga bomo znali in zmogli rešiti.


Psihoterapija je definirana kot zdravljenje s pogovorom in različnimi psihoterapevtskimi tehnikami s ciljem izboljšati posameznikovo življenje in medosebne odnose z drugimi. Psihoterapija nas usposobi, da se s problemi in težavami bolje soočamo in jih učinkoviteje razrešujemo. Zanjo se odločijo močni posamezniki, ki so se pripravljeni učiti, delati na sebi ter doseči v življenju določene spremembe.

Psihoterapevt je usposobljen, da nam pomaga začutiti in primerno izraziti svoja čustva, spremeniti manj funkcionalna vedenja, reševati težave ali naučiti se, kako obvladati čustva kot so stres, tesnoba, žalovanje, strah, žalost in druga.

Zgodbe s psihoterapevtskega kavča

KAKO POTEKA PSIHOTERAPIJA?


Nekaj splošnih značilnosti:
- psihoterapevtska srečanja morajo potekati redno, najbolje enkrat tedensko, vedno na isti dan in uro
- posamezno srečanje traja od 45 do 60 minut
- za uspešnost terapije je ključen zaupljiv in varen odnos med klientom in psihoterapevtom
- zelo pomemben je odprt odnos, zato lahko psihoterapevta vprašate karkoli, pomembno je, da mu zaupate, se počutite varno in sprejeto
- prve ure so namenjene spoznavanju, predstavitvi pričakovanj in ciljev, načina dela ter dogovorov o poteku terapije. V prvih urah oba tudi preverjata, ali sta kompatibilna, si ustrezata. Običajno skleneta tudi psihoterapevtski dogovor, kjer so zapisane dolžnosti in pravice.
- terapevt se ne more namesto klienta odločiti, po kateri poti naj gre in kaj je zanj najbolj ustrezno. Lahko mu le pomaga, da klient sam spozna svojo pot in ga spodbudi, da bo lažje in ustrezneje stopinj po njej.


Trajanje psihoterapije je odvisno od mnogo dejavnikov: klientovega problema, njegovih ciljev, koliko časa je minilo od težav do odločitve za vstop v psihoterapijo, klientove motivacije in zavedanja odgovornosti za spremembe. Terapijo lahko klient kadarkoli prekine.

Na terapijo ne glejte kot na strošek, ampak kot naložbo v kvalitetnejše življenje vas in vaše družine.


Morda bi vas zanimalo tudi:
10 znakov, da je čas za obisk psihoterapevta
7 mitov o psihoterapiji
Je psihoterapija draga storitev?

Oglejte si
naše terapevte

Novo! Rokovnik

Unikatni rokovnik za podporo pri skrbi zase

Naroči rokovnik
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se