Online psihoterapija

Raziskave kažejo, da visok delež ljudi v stiski ne poišče ustrezne psihološke in psihoterapevtske pomoči, saj se srečujejo z različnimi ovirami, npr. strahom pred stigmatizacijo, pomanjkanjem časa, dolgimi čakalnimi vrstami, oddaljenostjo ustreznih ustanov ali nerazumevanjem, kaj psihoterapija sploh je.

Prav online psihoterapija lahko pomaga zaobiti te ovire!


Online terapija (s pomočjo videoklica) zagotavlja popolno zasebnost.

Ker se lahko udeležite terapevtske seanse kar od doma, je strah, da bi na poti k psihoterapevtu srečali poznano osebo, odveč. Zaupnost, h kateri so psihoterapevti zavezani, omogoča, da sami odločate, komu želite razkriti vaše osebne informacije in komu ne.

Online terapija je priročna.

Ni vam potrebno skrbeti za prevoz ter iskati ustreznega parkirišča. Ne le, da prihranite s tem kar nekaj živcev, tudi časovno usklajevanje je precej lažje.
Online terapija ponuja širok nabor strokovnjakov. Ker vam ni potrebno misliti na to, koliko je psihoterapevt oddaljen od vas, lahko resnično izberete tistega, ki vam in naravi vaše stiske najbolj ustreza.

Ali je online psihoterapija učinkovita?

Številne raziskave, ki so bile opravljene v zadnjih letih, kažejo na to, da je online terapija učinkovita pri obravnavi različnih težav in motenj.
B. Wagner, A. B. Horn in Maercker (2013) so v svoji raziskavi želeli preveriti učinkovitost online psihoterapije v primerjavi s tradicionalno obliko psihoterapije, kjer sta terapevt in klient v istem prostoru. Ugotovili so, da je pri klientih z depresivnimi simptomi učinkovitost obeh oblik psihoterapije primerljiva.
Podobno raziskavo so izvedli  Andrews, Davies in Titov (2011), pri čemer jih je zanimala učinkovitost omenjenih oblik psihoterapije pri obravnavi socialne fobije. Tudi oni so potrdili učinkovitost online psihoterapije.


Kdo se pretežno odloča za online psihoterapijo?

Zelo dobrodošla je za tiste, ki živijo in delajo v tujini in želijo psihoterapevta v materinem jeziku. Za zaposlene, ki so zaradi narave dela veliko na poti in imajo zelo nepredvidljiv urnik. Za tiste, ki so od želenega terapevta oddaljeni preveč kilometrov in bi jim vsakotedenska vožnja predstavljala preveliko breme. Za nosečnice ali mlade mamice, ki jim tak način dela s psihoterapevtom v tem obdobju predstavlja enostavnejšo in udobnejšo rešitev. Za vse ostale, ki zaradi bolezni ali invalidnosti ne morejo zapustiti doma. In za tiste posameznike, ki jim tak način komunikacije bolj ustreza.

Online psihoterapija je v koraku s časom.

Vse naprednejša informacijska-telekomunikacijska tehnologija koristi tudi za lažjo in učinkovitejšo pomoč ljudem v stiski. S svojimi številnimi prednostmi in potrjeno učinkovitostjo je odlična alternativa ali pa dopolnitev klasični osebni psihoterapiji v modernejši obliki.
Morda bi vas zanimalo tudi:
Glavne značilnosti psihoterapije
7 mitov o psihoterapiji, ki ne držijo
Je psihoterapija draga storitev?

Preverite seznam certificiranih psihoterapevtovOb težjem spoprijemanju s trenutno situacijo vam ponujamo omejeno število brezplačnih svetovanj.

Pokličite nas
041 55 82 82*

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje, št.1

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se