Pogosta vprašanja

1

Splošna vprašanja

Je napredno spletno mesto za naročanje na osebne in online psihoterapevtske storitve (videoklic). Mojpsihoterapevt.si povezuje uporabnike in certificirane psihoterapevte in specializante. Uporabniki lahko na spletnem mestu dobijo strokovno, uporabno, diskretno pomoč pri različnih vprašanjih, težavah in izzivih, s katerimi se soočajo. S spletnim mestom mojpsihoterapevt.si je profesionalna in strokovna pomoč mogoča kadarkoli, od kjerkoli, na računalniku, tablici ali pametnem telefonu.

S kreiranjem visoko tehnoloških rešitev, ki omogočajo lažji in udobnejši dostop do psihoterapevtskih storitev, želimo prispevati k izboljšanju zdravja, odnosov, medsebojne komunikacije, krepitvi osebne rasti in razvoja.
Spletno mesto na enostaven in prijazen način povezuje certificirane psihoterapevte in specializante, ki opravljajo osebno in/ali online psihoterapijo in svetovanje ter uporabnike, ki se želijo vključiti v psihoterapijo. Naša vloga je tehnološka, saj omogočamo psihoterapevtom in uporabnikom, da lahko komunicirajo hitreje, učinkoviteje, udobno in v varnem okolju.
Več o tej temi lahko preberete tukaj.
Obiskovanje psihoterapevta postaja vedno manjši tabu, v zahodnih deželah že predstavlja odraz večje odgovornosti za svoje življenje, lastne osredotočenosti na duševno zdravje, skrbi za kvalitetnejše odnose in izkoriščanja vseh svojih potencialov.

Trendi kažejo, da so potrebe po psihoterapiji vedno večje, saj nam zahteve življenja prinašajo vedno večje izzive. Statistike kažejo porast duševnih težav tako doma kot po svetu, hkrati pa se vedno več ljudi zaveda pomena vpliva duševnosti na vsa področja dela in življenja.

Po navedbah Evropske komisije pomeni slabo duševno zdravje izgubo najmanj 3 do 4 odstotkov bruto domačega proizvoda, saj posledice duševnih težav in stisk močno obremenjujejo gospodarske, izobraževalne, socialne, zdravstvene, kazenske in sodne sisteme držav.
Če se v življenju srečujete z izzivi, ki jim niste kos, se lahko obrnete na pomoč k psihoterapevtu. Če čutite, da bi lahko bilo vaše čustvovanje, doživljanje, razmišljanje in vedenje drugačno, če želite izboljšati odnose v družinskem ali delovnem okolju, vam lahko pomaga psihoterapevt. Preverite tudi naše anonimne samoocenjevalne teste o depresiji, anksioznosti, stresu ter partnerskem zadovoljstvu. Lahko preberete tudi članek Kdaj na psihoterapijo?
Seznam certificiranih psihoterapevtov in specializantov najdete tukaj.

Vsi psihoterapevti so visoko strokovni, z izkušnjami in delujejo na področju različnih modalitet (smeri psihoterapije). Uporabnik ima tako možnost izbirati med različnimi psihoterapevti in specializanti, prav tako pa v primeru online psihoterapije (videoklic) ni omejen z njihovo lokacijo delovanja. Seznam vključenih psihoterapevtov se vseskozi dopolnjuje.
2

Uporaba mojpsihoterapevt.si

Sami lahko izberete psihoterapevta, glede na opis njegovih znanj ter področij dela. Ko ga izberete, se s klikom naročite na uvodno srečanje (osebno ali online srečanje-videoklic). Če tekom prvega srečanja ali naslednjih ugotovite, da izbrani terapevt ni najustreznejši za vas, lahko izberete drugega. Če potrebujete pri izbiri najustreznejšega psihoterapevta pomoč in nasvet, nam lahko pišete na info@mojpsihoterapevt.si ali nas pokličete na 041 55 82 82 (med delovniki, med 8.30 in 17.00).
Registracija na spletnem mestu mojpsihoterapevt.si je brezplačna. Omogoča vam, da lahko izberete svojega psihoterapevta ter z njim vzpostavite varno komunikacijo (sporočila - »chat« in videoklic). Na voljo imate tudi pregleden koledar srečanj (že opravljena ali prihodnja srečanja). Registracija omogoča prejemanje opomnikov o obvestilih s strani vašega terapevta ter zagotavlja varno komunikacijo z ekipo mojpsihoterapevt.si, v kolikor bi imeli kakršnakoli dodatna vprašanja.

Pri registraciji se zahteva le vaš elektronski naslov. Pri registraciji vam ni potrebno uporabiti pravega imena, temveč samo veljavni elektronski naslov. Terapevti nimajo podatka o vašem elektronskem naslovu, vidijo le vaše ime oz. vzdevek, ki ste ga vpisali pri registraciji.
Online psihoterapija (videoklic) je udobna, saj lahko poteka iz vašega domačega okolja oz. povsod tam, kjer imate računalnik in dostop do interneta. Prav tako vam prihani pot do psihoterapevtske ordinacije, sploh če je le-ta oddaljena več kilometrov od vašega doma.

Pri online terapiji imate večjo možnost izbire psihoterapevta, saj niste omejeni z njegovo lokacijo delovanja. Ta oblika terapije je še posebej primerna za tiste, ki imajo zelo zaseden urnik, so veliko na poti, so v tujini, ne morejo od doma, so invalidi, težko najdejo varstvo za otroke... oz. jim digitalni način komunikacije ustreza.

Pri tistih, ki se boste odločili za online psihoterapijo, bo psihoterapevt po uvodnem srečanju ocenil, ali lahko vaše izzive in težave rešujete preko videoklica ali pa bi bila v nadaljevanju ustreznejša osebna srečanja. Online psihoterapija je v mnogih primerih lahko samostojen, učinkovit pristop oz. predstavlja dopolnitev osebnim srečanjem.

V kolikor vam online psihoterapija s pomočjo videoklica ni blizu, pa se seveda naročite na osebna srečanja.
Na seznamu psihoterapevtov in specializantov izberete tistega, za katerega menite, da bi vam lahko najbolje pomagal glede na vašo težavo in s katerim bi se lahko najbolje ujela. Ko se registrirate na spletno mesto, lahko izbranemu psihoterapevtu pošljete sporočilo, on pa vam bo v roku 48 ur (med delovnikom) posredoval možen termin za uvodno srečanje. Če ga boste potrdili, boste prejeli predračun za plačilo uvodnega srečanja. O nadaljnjem načinu dela se boste sproti dogovorili z izbranim psihoterapevtom.
To bo ocenil vaš psihoterapevt, skupaj pa se bosta dogovorila o poteku osebnih ali video srečanj.
Plačilo terapije izvedete na naš TR, pred vsako terapevtsko uro. Po e-pošti boste prejeli predračun. V kolikor bi želeli drugačen način plačevanja (mesečno, več terapij skupaj), o tem obvestite psihoterapevta ali pa pišite na info@mojpsihoterapevt.si oz. nas pokličite na 041 55 82 82.

Plačnik naših storitev je lahko tudi vaše podjetje (Promocija zdravja na delovnem mestu).

TALK THROUGH, informacijski sistemi, d.o.o.
Ob Grosupeljščici 1B, 1290 Grosuplje
TRR: SI56 6100 0001 1618 231, Delavska hranilnica (HDELSI22)
Naša storitev in vse naše aktivnosti sledijo najvišjim zahtevam varnosti in zaupnosti podatkov. Naši strežniki so v Sloveniji in v EU in so s stalnim šifiranjem varovani na najvišjem nivoju varnosti.
Ko se naročite na psihoterapijo, lahko izberete vzdevek ter mail, ki ne odkrije vaše identitete. Na drugi strani pa je pomembno vedeti, da je zaupljivost in odkritost do psihoterapevta ključ do učinkovite terapije ter njene uspešnosti.
Mojpsihoterapevt.si je lahko prava izbira za vas, če želite izboljšati kvaliteto vašega življenja. Če želite odpraviti omejitve, ki vas ovirajo na poti do vaših ciljev ali pa se srečujete z različnimi težavami, kot so visok stres, anksiozni občutki, težave v medsebojnih odnosih, izzivi pri starševstvu, depresivne epizode, odvisnosti, težave s spanjem, družinski konflikti, težave s samopodobo itd.

Mojpsihoterapevt.si ni prava izbira za vas:
- če si zadajate telesne poškodbe (samopoškodovanje),
- če imate samomorilne misli in namere,
- če imate diagnozo resne duševne bolezni in ste pod psihološko ali psihiatrično obravnavo.

Naša storitev ni za nujne primere.

Če ste v duševni stiski ali imate samomorilne misli, pokličite zaupni telefon Samarijan, 24 ur na dan, vse dni v letu na 116 123.

Med 19. in 7. uro zjutraj lahko pokličete tudi na zaupni telefon Univerzitetne psihiatrične klinike na 01 520 99 00.

Če je vaše življenje ogroženo, pa klic v sili na 112 ali najbližji urgentni center.

Psihoterapevti na mojpsihoterapevt.si imajo iz etičnih razlogov pravico in dolžnost ne sprejeti klienta ali ga napotiti k drugi, najustreznejši pomoči, če presodijo, da niso usposobljeni za določene situacije ali ne bi mogli pomagati po najboljših močeh, z namenom preprečevanja dodatne škode ali stiske.
3

O psihoterapijah

Izbira terapevta, ki vam nudi varno in zaupljivo okolje, je najpomembnejši element psihoterapevskega procesa. Pri opisu vsakega psihoterapevta je navedeno, katere vrste (smeri) psihoterapije ponuja. Trenutno imamo vključeno:

- družinska terapijo,
- gestalt terapijo,
- psihoanalizo,
- psihodinamsko terapijo,
- razvojno analitično psihoterapijo,
- integrativno psihoterapijo,
- realitetno psihoterapijo,
- transakcijsko analizo,
- Jungovsko analizo,
- vedenjsko kognitivno psihoterapijo in
- logoterapijo.

Seznam različnih psihoterapevtov in njihovih smeri vseskozi dopolnjujemo.
Psihoterapije se med seboj nekoliko razlikujejo. Z uporabo različnih metod in tehnik dosegajo različne cilje: z nekaterimi se odstranijo simptomi in spremeni vedenje, druge se osredotočajo na doživljanje, z drugimi pa se dosegajo globje spremembe v posameznikovi strukturi osebnosti. Nekatere smeri so usmerjene na posameznika, druge na oba partnerja ali celotno družino. Razlikuje se tudi njihovo trajanje, pri vedenjsko-kognitivni terapiji bo potrebno okoli 10 srečanj, pri individualno analitičnem pristopu boste terapijo obiskovali eno leto ali več.

Vse terapije imajo cilj, da vas v življenju podprejo ter vas opremijo za lažje in boljše funkcioniranje v prihodnosti.
Cena psihoterapevtskega srečanja je navedena pri vsakem psihoterapevtu. Cene so različne. Cena online uvodnega srečanja (preko videoklica) je enotna za vse psihoterapevte in znaša 29 €. Če razmišljate o pristopu k psihoterapiji, naj vam ne bo pomembna le cena psihoterapije ampak je veliko bolje, da razmišljate o njeni vrednosti za vaše prihodnje življenje.
Eno psihoterapevtsko srečanje traja do 1 ure, partnerska psihoterapija pa eno uro ali uro in pol (predhodno preverite pri izbranem psihoterapevtu).
Pogostost psihoterapij vam bo predlagal psihoterapevt, glede na specifiko vaših težav. Običajno so srečanja 1krat tedensko, vedno na isti dan in uro.
Psihoterapevt ne zna brati misli. Pozna le tisto, kar mu pove klient. Zato je pomembno, da če se za psihoterapijo že odločimo, da smo odprti za spremembe, skušamo povedati čim več, kar se nam zdi, da bo pomembno prispevalo k uspešnosti terapije. Psihoterapevti, ki delujejo na mojpsihoterapevt.si so profesionalni in zavezani etičnemu kodeksu, kar pomeni, da vašega primera v povezavi z vašimi osebnimi podatki nikakor ne smejo posredovati nikomur.
Če pozabite na dogovorjeni termin, se terapija vseeno plača. Plačila ni, če sporočite odpoved vsaj 48 ur pred srečanjem.
Supervizija je učni proces, ki pomaga in je podpora psihoterapevtu, da svoje delo opravlja bolj kvalitetno. Vsak psihoterapevt potrebuje supervizijo. Na superviziji se psihoterapevt in supervizor pogovarjata o delu s klienti (identiteta klientov ostane zakrita). Psihoterapevt ob delu s klienti doživlja različna občutja, ki jih tekom supervizije predeluje. Supervizor ga lahko opozori tudi na kakšno pomembno stvar, ki jo je psihoterapevt pri svojem delu spregledal. Supervizija lahko poteka individualno ali skupinsko.
4

Za psihoterapevte

Ste pripravljeni začeti? Želite psihoterapevta?

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se