Pri družinski terapiji vključena vsa družina

Utemeljitelj izkustvene družinske terapije je dr. Walter Kempler, ameriški psihiater, ki je pri snovanju tovrstne psihoterapije izhajal iz geštalt psihoterapije.

Pomemben je izkustveni pristop

Kemplerjeva družinska terapija ni edina tovrstna psihoterapija, vendar za razliko od drugih poudarja izkustveni pristop. Teži k temu, da posameznik v terapevtskem procesu doživi novo izkušnjo, s katero se nauči novih oblik vedenja.

V psihoterapijo je vključena vsa družina

V psihoterapijo se ne vključi le posameznik, temveč celotna družina. Posamezniku to omogoča, da pridobljene nove izkušnje takoj preveri in pridobi potrditev ostalih članov o učinkovitosti novo naučenega vedenja.

Terapevt kot priložnostni družinski sopotnik

V družinski terapiji je pomemben odnos med terapevtom in klienti, saj ta predstavlja temelj terapije. Terapevt se v družino vključuje kot priložnostni sopotnik, ko je zdrava družinska aktivnost odsotna. Odziva se osebno, o dogajanju med njim in klienti govori direktno in odprto in se samorazkriva, kar vzpodbudi družinske člane k pristnosti v terapiji in v družini. Terapevt prevzema odgovornost za potek terapije, člani družine pa so odgovorni za svoje družinsko življenje. Terapevt skupaj z družino ugotavlja, kaj družina potrebuje ter katere so potrebne izkušnje, ki manjkajo. Terapevtska narava njegovega vedenja izhaja iz tega, da s klienti deli svoje izkušnje o uspešnem ravnanju s problemi, žalovanjem, pogajanjem itd. Cilj terapije je, da posamezniki najdejo ravnotežje med lastno avtonomijo  in povezanostjo z družinskimi člani. Izkustvena družinska terapija namreč temelji na predpostavki, da so simptomi znak, da posameznik ne zna ustrezno uskladiti potrebe po skrbi zase in potrebe po skrbi za druge.

Kako poteka terapija?

Srečanje navadno traja eno do dve uri. Dolžina celotne obravnave se razlikuje, težnja pa je, da zajema čim manj srečanj.

Kdo izvaja izkustveno družinsko terapijo?

Terapevt mora opraviti izobraževanje iz Gestalt izkustvene družinske terapije, ki traja 4 leta. Študij vključuje tako spoznavanje teoretičnega ozadja kot tudi praktični trening, osebno izkustveno učenje ter individualno in skupinsko supervizijo.

VIR:
http://www.kempler.si/

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo še:
Kdaj na psihoterapijo?
7 mitov o psihoterapiji
Je psihoterapija draga storitev?


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se