Partnerstvo

Partnerstvo je osrednji vidik človeškega družbenega življenja, ki ima pomemben vpliv na našo čustveno in mentalno dobrobit. Psihološki pogled na partnerstvo poudarja pomen medosebne dinamike, komunikacije, razumevanja in rasti v odnosih. Skozi to lečo lahko razumemo kako zdrava partnerstva prispevajo k osebni sreči in kako lahko obvladujemo izzive, s katerimi se srečujemo v intimnih odnosih.

Partnerstvo je namreč več kot le romantična vez med dvema osebama; predstavlja pomemben vir podpore, ljubezni in varnosti. Zdrava partnerstva temeljijo na medsebojnem spoštovanju, zaupanju ter sposobnosti obojestranske opore tako v dobrih kot v težkih časih. Stabilni in zadovoljivi odnosi pomagajo zmanjševati stres in hkrati spodbujajo občutek pripadnosti ter izpolnjenosti. Velja pregovor, da dober partner lahko podvoji naše veselje, obenem pa razpolovi našo žalost; dobra obdobja so tako še boljša, slaba pa bolj vzdržna.

Poleg tega nam partnerski odnosi ponujajo edinstveno priložnost za osebno rast in razvoj. Psihološka introspekcija in samozavedanje sta ključna za razumevanje lastnih vedenjskih vzorcev, čustvenih reakcij in nagnjenj v odnosih. Zato je pomembno identificirati in raziskati pretekle izkušnje, ki morda negativno vplivajo na naše vedenje v partnerstvu ter  vzpostaviti nove, bolj zdrave načine povezovanja.

Eden od glavnih temeljev zdravih partnerstev je učinkovita komunikacija, kar vključuje sposobnost izražanja lastnih potreb, želja in skrbi, hkrati pa aktivno poslušanje in razumevanje perspektive partnerja. Nekonstruktivna komunikacija ali splošno pomanjkanje komunikacije lahko vodita do nesporazumov, konfliktov in čustvene oddaljenosti med posameznikoma. Psihoterapevtska intervencija zato pogosto poudarja pomen razvijanja veščin asertivne komunikacije in empatičnega poslušanja kot ključnih komponent zdravega odnosa.

Konflikti so sicer naravni del vsakega partnerstva, vendar je način, kako se z njimi soočamo, ključnega pomena za zdravje odnosa. Učenje konstruktivnih načinov reševanja konfliktov, ki vključujejo iskren dialog, odprto izražanje čustev in iskanje skupnih rešitev, je bistveno za ohranjanje močnih in trajnostnih odnosov. Psihoterapija zato nudi varno okolje za raziskovanje vzorcev konfliktov in razvijanje novih strategij za njihovo obvladovanje.

Psihoterapija torej igra pomembno vlogo pri obravnavanju težav v partnerstvu, od komunikacijskih težav do globljih čustvenih ran. Partnerska terapija se od osebne psihoterapije razlikuje v tem, da psihoterapevta obiskujeta oba partnerja istočasno. Pogovor s psihoterapevtom poteka običajno enkrat tedensko, na isti dan v tednu in ob stalnem terminu. Srečanja trajajo 90 minut, število srečanj pa je odvisno od posameznega para in njunih težav. S terapijo lahko kadarkoli zaključite ali pa jo kasneje ponovno pričnete obiskovati.

Psihoterapevtski pristopi, kot sta Emocionalno fokusirana terapija (EFT) in Gottmanova metoda, so posebej zasnovani za pomoč parom pri izboljšanju medsebojnih odnosov, povečanju intimnosti in obnavljanju zaupanja. Kljub temu pa partnerska terapija ni omejena le na pare, ki se soočajo s težavami. Terapija lahko namreč služi kot preventivni ukrep, ki parom pomaga ohranjati močan odnos in preprečevati morebitne težave. Partnerja se ob terapiji naučita odprtega partnerskega pogovora, ustvarjati boljši odnos, učinkoviteje reševati konflikte ter poglobljenega vzajemnega razumevanja in povezanosti. Psihoterapevt partnerjema pomaga razumeti in spreminjati vedenjske vzorce ter prepričanja, ju spodbuja k spremembam in iskanju ustreznih ter učinkovitih rešitev.

Nekaj primerov, kdaj se je smiselno odločiti za partnersko terapijo:
  • Neučinkovita komunikacija. Terapija partnerjema ponuja orodja za izboljšanje komunikacije, kar blaži nesporazume in konflikte.
  • Izzivi z zaupanjem. Ne glede na vzrok za krhkost zaupanja v razmerju, ga terapija lahko pomaga ponovno vzpostaviti saj ponuja varen prostor za diskusijo.
  • Čustvena ali fizična distanca. Če se partnerja počutita oddaljeno lahko s pomočjo terapevta identificirata globlji vzrok in ponovno okrepita medsebojno povezanost.
  • Življenjske tranzicije. Pomembne življenjske spremembe, kot sta selitev ali rojstvo otroka, so pogosto pospremljene z visoko mero stresa, kateremu je izpostavljena trudi partnerska zveza. Vključitev v terapevtski proces partnerjema pomaga tovrstna obdobja prebroditi kar se da gladko.
  • Razrešitev konflikta. V terapiji se partnerja naučita »kregati« konstruktivno, najti kompromise in izboljšati dinamiko v razmerju.
  • Težave z intimnostjo. Terapevtsko okolje ponuja zaupen prostor za naslavljanje težav kot so neujemanje libida ali nezadovoljstvo s spolnim življenjem.
  • Predporočno svetovanje. Partnerska terapija pred vstopom v zakonsko zvezo pomaga zagotoviti, da sta partnerja usklajena glede pomembnih vprašanj, kot so finance ali načrtovanje družine.
  • Osebna rast. Psihoterapija lahko pomaga obema partnerjema na poti osebnega razvoja, kar posledično izboljša tudi medosebni odnos.
Partnerstvo skozi psihološko in psihoterapevtsko lečo razkriva kompleksnost medčloveških odnosov in pomen nenehnega dela na sebi in na intimnem odnosu. Zdrava partnerstva zahtevajo predanost, komunikacijo, spoštovanje in voljo do napredovanja. Psihoterapija partnerjem ponuja dragocene vpoglede in orodja, ki lahko pomagajo graditi in vzdrževati izpolnjujoče odnose, saj so le-ti temelj njihovega čustvenega in psihološkega blagostanja.

Helena Weilguny

Specializantka psihoterapije

O terapevtu

Saša Kranjc

Specializantka psihoterapije, mag. psihologije

O terapevtu

Jelena Richter

Specializantka psihoterapije, mag. psihologije

O terapevtu
Oglejte si tudi naše ostale terapevte.Vsi terapevti

Varnost - Navezanost

Občutek varnosti je ena izmed najbolj osnovnih potreb posameznika, pomeni pa biti varno čustveno povezan s tistimi, ki so nam najbližje: starši, otroci, partnerji in druge pomembne osebe. Potreba in strah pred izgubo teh vezi in osamljenostjo pišejo scenarij v dramah, ki se vsakodnevno odvrtijo v življenju družine. 


Več...

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Nasilje nad ženskami v današnjem času še vedno predstavlja ogromen javno-zdravstveni problem in grozovito kršitev temeljnih človekovih pravic.
Več...

Partnerstvo - pasti in rešitve

Sodoben način življenja prinaša ogromno izzivov tudi na partnerskem področju. Znamo razreševati medsebojne težave, slišimo partnerja, se v partnerskem odnosu razvijamo ali nas duši?Več...

Spletne aplikacije za zmenke: "Seks je postal neobvezujoč hobi brez intimnosti"

Mobilne in spletne aplikacije za spoznavanje ljudi, kot so Facebook, Instagram, Bumble, Grindr in Tinder med drugimi, so v zadnjem desetletju revolucionalizirale obred spoznavanja partnerjev. Ravno zadnja je postavila nove trende za spletne zmenke. Premikanje levo (če vam oseba ni všeč) in desno (če vam je) je konkretno spremenilo pogled na zmenke in odnos do njih, ne nazadnje pa tudi na izbor partnerjev.
Več...

Na partnersko terapijo tudi, če (še) ni krize?

Ste se kdaj počutili, da je vaš partnerski odnos obstal na mestu? Se je romantično vzdušje poleglo, sedaj pa se dolgočasite in zapletate v vedno iste prepire? Niste edini. Občutki zaljubljenosti so lahko ekstatični, ko pa se hormoni umirijo pride na vrsto faza dela. Velikokrat se zgodi, da se pari v tej fazi razidejo ter nerazčiščene občutke pustijo pri miru, dokler ne vstopijo v novo vezo in se stvari ponovijo. V takih ciklih se lahko vrtijo leta in leta, vedno z novimi partnerji. Vendar razhod ni vedno edina rešitev.
Več...

Novo! Rokovnik

Unikatni rokovnik za podporo pri skrbi zase

Naroči rokovnik
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se