Na čem temelji realitetna terapija?

Realitetni terapevt deluje s predpostavko, da so ustrezni odnosi z bližnjimi ključni za višje blagostanje človeka, zato klienta spodbuja k bolj kakovostnemu povezovanju z ljudmi. Nove izkušnje posameznika navdajajo z optimizmom in pogumom, da realno oceni uresničljivost svojih ciljev ter presodi, ali dosedanje vedenje vodi k uresničitvi teh.


Kaj je cilj obravnave pri realitetni terapiji?

Cilj realitetne psihoterapije je omogočiti klientu, da bolje razume svoje vedenje. Terapevtova naloga je, da mu omogoči uvid v to, da vsak lahko izbere uspešno vedenje za zadovoljitev svojih potreb in želja. Terapevt spremlja klientovo opuščanje starega vedenja ter nudi oporo pri iskanju uspešnejših alternativ.

Kako poteka proces doseganja cilja terapije?

Pred obravnavno terapevt klienta obvesti o značilnostih obravnave, svoji kvalificiranosti ter o morebitnih tveganjih in verjetni koristi psihoterapije. Dogovorita se o dolžnostih in pravicah obeh.
Začetek obravnave je namenjen ugotavljanju želja klienta in presojanju njihove uresničljivosti. V nadaljevanju klient predstavi svoje dosedanje vedenje, s katerim je skušal uresničiti želje in potešiti potrebe, ter skupaj s terapevtom presodita uspešnost tega pri izpolnjevanju želja. Pomemben del obravnave je spoznanje, da klient sam nadzira svoje življenje, ne glede na to, kakšne so njegove dosedanje izkušnje. Terapevt ga spremlja in spodbuja pri poskusih prevzemanja pobude v vsakdanjem življenju.

Koliko časa traja psihoterapija?

Trajanje je odvisno od tega, koliko časa posameznik potrebuje, da nova spoznanja vključi v vsakdanje življenje. Navadno vključuje 10 do 12 srečanj, včasih tudi več.

Realitetni terapevt

Pogoj za vključitev v izobraževanje iz realitetne terapije je visoka izobrazba predvsem humanistične usmeritve. Psihoterapevtsko izobraževanje nato traja še 5 let, ki vključuje spoznavanje teoretskih vsebin in prakticiranje terapevtskih veščin pod supervizijo. Bodoči terapevti morajo biti tudi sami vključeni v psihoterapevtski proces.

VIR:
B. Lojk in L. Lojk (2011). Realitetna terapija. V M. Žvelc, M. Možina in J. Bohak (ur.), Psihoterapija (str. 311-334). Ljubljana: IPSA
http://www.eirt.si/

Oglejte si
naše realitetne psihoterapevte


Morda bi vas zanimalo še:
Je psihoterapija draga storitev?
7 mitov o psihoterapiji
Kdaj na psihoterapijo?


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 15, poletje 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se