Psihodinamska psihoterapija

Psihodinamska psihoterapija je pristop, ki temelji na teoretskih osnovah psihoanalize. Osredotoča se na odkrivanje nezavednih dejavnikov, ki sprožajo neželena vedenja. S pomočjo posebnih tehnik omogoča globlje raziskovanja nezavednega ozadja, da bi lahko odpravili vzroke trenutnih težav.

Pomemben je odnos

Psihodinamska psihoterapija se prvenstveno osredotoča na odnos med klientom in terapevtom. Slednji ima aktivno vlogo, v psihoterapevtskem procesu je angažiran, direktno posega in pojasnjuje. Predvsem pa izraža empatično razumevanje klienta, ki je ključnega pomena, da klient doživi pozitivno izkušnjo v odnosu. Klient tak odnos ponotranji kot pozitivno obliko odnosa do sebe in drugih. To pripomore tako h klientovemu boljšemu počutju, osebnostni rasti kot boljšemu delovanju.

Trajanje psihoterapije

Trajanje terapije je omejeno, kar je ena bistvenih ločnic med psihodinamskim in psihoanalitičnim pristopom. Navadno poteka enkrat tedensko po 50 minut. Dolžina celotne obravnave je odvisna od individualnih težav in zastavljenega terapevtskega cilja. Psihodinamska psihoterapija sicer lahko poteka tako individualno kot skupinsko.

Kdo je psihodinamski psihoterapevt?

Psihoterapevt mora zaključiti študijski program, kjer pridobi osnovna znanja iz psihologije in psihoterapije ali pa ta znanja pridobi v okviru študija propedevtike (uvod v specialni študij psihoterapije, traja dve leti in obsega osnovno izobraževanje iz psihoterapije). Ob vstopu v izobraževanje iz psihoterapije mora izkazovati, da je osebnostno primeren, da bo psihoterapijo opravljal v skladu s poklicno etiko. V prvem delu izobraževanja mora biti bodoči psihoterapevt vključen v individualno in skupinsko psihoterapevtsko obravnavo. V drugem delu pridobiva specialistična znanja in se usposablja za delo, v tretjem pa opravlja lastno prakso s supervizijo.

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo tudi:
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija
Transakcijska analiza
Kognitivno - vedenjska terapija (KVT)


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 13, december 2023

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se