Patološka obsedenost z zdravo hrano oz. ortoreksija

Dandanes na vsakem koraku naletimo na novo knjigo, ki promovira zdravo prehrano, dieto, ki obljublja hitre rezultate v zmanjšanju telesne teže, ali športno vadbo, ki naj bi nas pripeljala do izklesanih mišic.


Ortoreksija nervoza ali obsedenost s pravilno prehrano je relativno nova oblika prehranskih motenj, ki jo je leta 1997 definiral Steven Bratman. Opredelil jo je kot patološko obsedenost s čisto hrano. Simptomatika se po eni strani približuje anoreksiji, po drugi pa obsesivno-kompulzivni motnji. Čeprav motnja ni specifično opisana v Mednarodni klasifikaciji bolezni, je skupaj z bigoreksijo nervozo (obsedenost z potrebo po mišičastem telesu) omenjena med novimi oblikami motenj hranjenja.

Po študiji, ki so jo leta 2004 opravili v Rimu, naj bi za ortoreksijo trpelo 7% prebivalstva, pogosteje ženske v mladostniškem in zgodnjem odraslem obdobju.

Značilnosti ortoreksije


Uživanje zdrave hrane je vsekakor koristno, ko pa začne razmišljanje o hrani ovirati človekovo vsakodnevno funkcioniranje, lahko privzame razsežnosti motnje. Želja po zdravi prehrani, ki je na neki točki še primerna, se lahko postopoma spremeni v obsedenost. Osebe, ki trpijo za to motnjo, življenje podredijo omejujoči dieti iz katere izločijo določene vrste živil, ki se jim zdijo škodljive. Katera hrana je primerna in dobra za uživanje, je v tem primeru osebno prepričanje posameznika. Pogosto se izogibajo maščobam, sladkorju, hrani s konzervansi, lahko pa zaidejo v ekstreme in se odpovejo vsem živalskim izdelkom, glutenu, ipd.. Ob tem gre poudariti, da vsak vegan ali vegetarijanec ne trpi za ortoreksijo. Nekateri ljudje se za to vrsto prehrane odločijo iz etičnih razlogov, kar pa ne pomeni, da se njihove misli ciklično vrtijo okoli hrane.

Vzroki ortoreksije


Pri ljudeh z ortoreksijo, po besedah terapevtov, velikokrat srečamo specifične osebnostne lastnosti. Pojavlja se perfekcionizem, želja po nadzoru, popolnosti in redu, strogost do sebe in drugih. Ko se jim uspe držati zastavljenih pravil glede prehranjevanja, se počutijo več vredni od drugih ljudi. Po besedah Steva Bratmana “Nekdo, ki dan preživi ob tofuju in biskvitih brez sladkorja, se lahko počuti enako svetniško, kot če bi vse življenje posvetil pomoči brezdomcem”. Ko pa svoja pravila prekršijo, sami sebe globoko zaničujejo. Kot pri drugih motnjah v prehranjevanju, gre tudi tukaj za poskus nadzora nad svojim kaotičnim in nezadovoljivim življenjem.

Med druge simptome, ki se pojavljajo, spadajo še pretirano načrtovanje obrokov in kritične opazke ljudem, ki se ne prehranjujejo na isti način kot oni. Znak za alarm je, če se posameznikove misli vsakodnevno več kot tri ure vrtijo okoli hrane.

Posledice ortoreksije


Čeprav lahko navzven zdravo prehranjevanje izgleda vredno pohvale, lahko obsedenost z njim privede do hudih posledic. Človek lahko začne zaradi svoje zavzetosti opuščati socialne dejavnosti, ki vključujejo prehrano, izolira se iz družabnega življenja in prekine stike s partnerji ali prijatelji. Še hujše posledice lahko prizadenejo njegovo ali njeno telo, saj lahko zaradi pomanjkanja določenih hranilnih snovi pride do podhranjenosti.

Če se kdo od vaših bližnjih ali vi sami soočate z opisanimi težavami, vam lahko na poti iz ortoreksije pomaga tudi psihoterapija.

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo še:
Motnje hranjenja
Kdaj na psihoterapijo?
Online psihoterapija


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 11, marec 2023

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se