Blog

Najnovejši prispevki

Nevroplastičnost: brez česa nista možna razvoj in učenje

Nevroplastičnost, znana tudi kot nevronska plastičnost ali plastičnost možganov, je sposobnost nevronskih mrež v možganih, da se z rastjo in reorganizacijo spreminjajo.

Možgani se pri tem preoblikujejo in začnejo delovati drugače, kot so delovali prej. Te spremembe segajo od posameznih nevronskih poti, ki ustvarjajo nove povezave, do sistematičnih prilagoditev, kot so kortikalne preslikave.
Več...

Vizualizacija

Vizualizacija je ena izmed osnovnih terapevtskih sprostitvenih tehnik, katera učinkovito lajša simptome stresa in nam pomaga pri obvladovanju čustev ter premagovanju drugih osebnostnih izzivov. Je tudi način za doseganje pozitivnih vedenjskih sprememb.
Več...

Varnost - Navezanost

Občutek varnosti je ena izmed najbolj osnovnih potreb posameznika, pomeni pa biti varno čustveno povezan s tistimi, ki so nam najbližje: starši, otroci, partnerji in druge pomembne osebe. Potreba in strah pred izgubo teh vezi in osamljenostjo pišejo scenarij v dramah, ki se vsakodnevno odvrtijo v življenju družine. 

Več...

Koncentracija

Koncentracija je sposobnost in spretnost, da znamo usmerjati svoje mišljenje. Gre za odvračanje motenj in sposobnost osredotočanja, fokusiranja misli na eno samo nalogo.
Vsi imamo sposobnost koncentracije – včasih :) 
Več...

Pedagoški rokovnik malo drugače!

“Življenje ni vedno lahko in bolečini se na poti skozi življenje ni mogoče izogniti. S sočutjem do sebe pa je breme bolečine lažje.”

iz rokovnika - Vesna Lujinović, psihoterapevtka in ravnateljica

Več...

Za prijetnejši začetek šolskega leta

Počitnice se iztekajo, začenja se novo šolsko leto, ki običajno prinese precej sprememb za vso družino. V človeški naravi je že tako, da smo vsi raje sproščeni in brez obveznosti, pa vendar vemo, da to ne more trajati večno. Nekaterih staršev in otrok vrnitev v šolo ne skrbi preveč, medtem ko se drugi soočajo s strahom in zaskrbljenostjo. Kot pri večini stvari je tudi ob začetku šolskega leta za čim lažji prehod ključno dobro načrtovanje.
Več...

Perfekcionizem in sram, dve plati istega kovanca

Pred nekaj leti, na začetku svoje študijske poti, sem se prvič srečala z bremenom, ki sem ga s seboj nosila že od kar pomnim, s težo perfekcionizma. Čeprav za mnoge beseda perfekcionizem zveni pozitivno, jo sama vedno čutim z grenkim priokusom notranje prisile.
Več...

"Kdor ne dela, naj ne je" - osebna izkušnja izgorelosti

Narodi se med seboj zelo različno pozdravljajo, zelo pogosto pa drugega vprašajo po počutju: »How are you doing?«, »Wie geht’s?«, »Comment vas-tu?«. Vprašajo torej: »Kako si?«.
Pri nas v Sloveniji pa pogosteje slišimo: »Kaj delaš?«.
Verjetno smo edini narod, ki povpraša po delu, med tem ko drugi sprašujejo po osebnem počutju. Zelo zgovoren je tudi pregovor »Kdor ne dela, naj ne je«.
Več...

Narcisistična osebnostna motnja

Zrel posameznik izkazuje samozavest, samospoštovanje, pozitivno samopodobo in zna sam sebe pohvaliti. Opisano lahko poimenujemo zdrav narcisizem.  O narcisistični motnji osebnosti govorimo (Brezovar 2019), v kolikor so takšna stališča in vedenja izražena v skrajnosti , kjer se človek čezmerno ukvarja sam s sabo in postane objekt lastne ljubezni.
Več...

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 11, marec 2023

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se