Blog

Najnovejši prispevki

Kako spodbuditi k psihoterapiji sebe ali bližnjega, ki jo potrebuje, 2. del

Zbrali smo razmišljanja naših psihoterapevtov, kaj bi svetovali nekomu, ki že razmišlja o psihoterapiji, a potrebuje le še malo spodbude, poguma, da bo začel novo pot v svojem življenju.
Več...

Skupinska psihoterapija ali individualna psihoterapija

Psihoterapija je proces osebne rasti, kjer klient preko terapevtskega odnosa spoznava sebe, ozavešča zanj pomembne teme ter spoznava in nadgrajuje razumevanje sebe in okolice. Psihoterapevtski odnos, v individualni ali skupinski terapiji, predstavlja prostor sprejetosti, razumevanja in topline, kjer klient lahko na varen način spregovori o sebi in o svojih težavah.
Več...

Vseživljenjsko učenje

Vseživljenjsko učenje je dejavnost in proces, ki obsega vse oblike učenja, tako formalno kot neformalno ter naključno ali priložnostno. Seveda ni dovolj, da z učenjem pridobivamo znanje in določene kompetence, le-te je potrebno tudi uporabljati.
Nataša Grof, psihologinja, nam je predstavila, zakaj je učenje v vseh obdobjih življenja pomembno in kako nam lahko pomaga.
Več...

Partnerstvo - pasti in rešitve

Sodoben način življenja prinaša ogromno izzivov tudi na partnerskem področju. Znamo razreševati medsebojne težave, slišimo partnerja, se v partnerskem odnosu razvijamo ali nas duši?Več...

VABILO: Podporna pogovorna skupina

Pogovori v skupini pod vodstvom psihoterapevtke

Namen podporne pogovorne skupine je ustvariti varen, sproščen in prijeten prostor, kjer vsak posameznik lahko izrazi svoje občutke ter podeli svoje vsakodnevne preizkušnje. Tako preko izmenjave izkušenj z ostalimi ter s pomočjo odzivov ostalih članov širi svoje poglede in išče rešitve na drugačne načine.
Več...

"Zimska depresija" ali sezonska afektivna motnja (SAM)

Sezonsko depresijo ali "zimsko depresijo" spodbujajo krajši zimski dnevi s pomanjkanjem dnevne svetlobe ter slabo vreme. Manjša količina sončnih žarkov ter turobni dnevi lahko pomembno vplivajo na naše počutje in vedenje. 
Sezonsko afektivno motnjo ali "zimsko depresijo" pojasnjuje Malka Čeh, specializantka psihoanalitične psihoterapije.
Več...

Mejna osebnostna motnja

Mejna osebnostna motnja, ki jo nekateri imenujejo tudi borderline osebnostna motnja, je duševna bolezen, za katero so značilne intenzivne spremembe razpoloženja, impulzivno vedenje in veliki problemi z vrednotenjem sebe. Mejna osebnostna motnja povzroča težave v medosebnih odnosih na vseh področjih posameznikovega življenja.
Več...

Najbolj nam bo pomagalo, če sprejmemo, da je stres v določeni meri nujen in okej

O stresu, sodobnem krivcu za številne tako fizične kot psihične bolezni, smo se pogovarjali z Natašo Grof, univ. dipl. psihologinjo. S svojimi odgovori vas bo presenetila, saj pravi, da je stres človekov prijatelj, težava postane šele kroničen stres, ki ga ne obvladamo.
Več...

Na kratko o trmi

Kako nam gre na živce, ko se naši bližnji trmajo in se ne odzivajo na naše besede in dejanja! Počutimo se razvrednoteni. Kot da nas ni. Pa vendar se rado zgodi, da se znajdemo v situaciji, ko se zamenjajo pozicije v konfliktu in se trmamo mi sami. Kakšna je dinamika v ozadju trme? Kaj nam trma pove o »trmoglavcu« ter kdaj je trma sprejemljivo in kdaj nesprejemljivo čustvo?
Več...

Kako ustrezno podamo kritiko?

Kako težko nam je včasih opazovati neprimerno vedenje sočloveka! Na koncu jezika imamo kritiko njegovega neustreznega ravnanja, a je kar ne upamo sporočiti. Bojimo se, da bi očrnili svojo podobo ali povzročili konflikt. Včasih je tudi nasprotno. Reagiramo burno, vnaprej vemo, da bomo povzročili prepir, a drugače ne znamo. Kako drugemu sporočiti, da njegovo vedenje ni primerno in pri tem ohraniti dober odnos?
Več...

Psihoterapevti vam ob težjem spoprijemanju s trenutno situacijo ponujajo omejeno število brezplačnih svetovanj po telefonu ali videoklicu.

Pokličite nas
041 55 82 82*

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje, št.1

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se