Blog

Najnovejši prispevki

Človekova hoja za smislom

Razmislek o logoterapiji in človekovi izkušnji vsakdanjosti
Več...

Dobri in slabi obrambni mehanizmi

Ljudje smo pogosto ranjeni zaradi neprijetnih doživetij. Takrat se počutimo ogrožene. Naše psihično ravnotežje je porušeno. Začnemo se braniti. Obdajamo se z ograjami in pravimi okopi. Pred drugimi skrivamo, da smo ranljivi, potem to skrivamo še pred samim seboj. Ampak s tem se osiromašimo, ker zanikamo osebni doživljajski in čustveni svet. Čustva so najbolj osebna stvar, so reakcija na zunanji svet.
Več...

Meje v odnosih

Za vsakega izmed nas je pomembno, da imamo postavljene dobre osebne meje. Le-te nas usmerjajo, kako pristopamo k drugim ter nam pomagajo živeti v sozvočju z našimi potrebami, željami in občutki. Tako rečemo "da" stvarem, s katerimi se strinjamo in "ne" stvarem, ki jih ne želimo početi.


Več...

Je šolar lahko srečen in se veseli novih znanj?

Pred začetkom novega šolskega leta smo našo psihoterapevtko Martino Judež prosili, da staršem šolajočih otrok poda nekaj nasvetov za srečno in uspešno šolsko leto, ki je pred nami. Martina, certificirana psihoterapevtka, je mama treh otrok na treh različnih stopnjah šolanja in sicer je njen starejši sin Jon študent astrofizike, hči Marija dijakinja tehniške gimnazije, najmlajši sin Filip pa bo stopil v 5. razred osnovne šole. 
Več...

Kako spodbuditi k psihoterapiji sebe ali bližnjega, ki jo potrebuje, 3. del

Zbrali smo razmišljanja naših psihoterapevtov, kaj bi svetovali nekomu, ki že razmišlja o psihoterapiji, a potrebuje le še malo spodbude, poguma, da bo začel novo pot v svojem življenju.
Več...

Kaj je psihoterapija?

Beseda psihoterapija izvorno (grško) pomeni zdravljenje duše. Sama beseda duša,  pa tudi beseda psiha, je v sodobnem času precej stigmatizirana, po drugi strani pa ravno to dokazuje nezavedno prepoznavanje moči, ki jo imajo zapleteni labirinti duševnosti na potek naše življenjske poti.
Več...

Brainspotting

Brainspotting je novejša in zelo učinkovita psihoterapevtska metoda, ki s svojim delovanjem omogoča neposreden dostop do podzavesti oziroma globljih predelov v možganih, kjer so shranjeni potlačeni travmatični spomini, ki niso dosegljivi zavestnemu umu.
Več...

Prijatelj in psihoterapevt

Večkrat me prijatelji in znanci vprašajo ali pa kar pričakujejo, da bi prišli k meni na psihoterapijo. Mojega negativnega odgovora ne pričakujejo in se odzovejo z začudenjem.  Žal je taka oblika terapije nemogoča, nesmiselna pa tudi etično sporna. Zakaj?
Več...

Nizka samopodoba

"Imej se rad/a!"
"Kaj je narobe z mano, če se nimam rada/a?"

Pozitivna psihologija nas večkrat nagovarja k sugestijam besed, ki bi nas dvignile iz mračnega razpoloženja k pozitivnejšemu, svetlejšemu pogledu. Dostikrat pogled na pozitiven, prijeten in navdihujoč stavek res pomaga k pozitivnejšemu razpoloženju, kar nam omogoča hipno zadoščenje vendar pa naša prepričanja in vzorci ostajajo isti.
Več...

Narcisizem

Velikokrat lahko na različnih straneh preberemo, da živimo v kulturi narcisizma in da potrošniška družba spodbuja narcisistični vzorec. Naš svet vedno v večji meri bazira na vizualnih podobah, fotografijah lepih, mladih in široko nasmejanih posameznikih. Uspevajo najbolj prodorni, samozavestni, socialno spretni. Družbena omrežja so pomembno orodje, kjer se lahko predstavljajo v lepši luči, hranijo se z všečki in pohvalami.
Več...

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se