Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Nasilje nad ženskami v današnjem času še vedno predstavlja ogromen javno-zdravstveni problem in grozovito kršitev temeljnih človekovih pravic.

Svetovna zdravstvena organizacija je objavila ocene, ki kažejo, da je bila približno 1 od 3 (30 %) žensk po vsem svetu tekom življenja izpostavljena bodisi fizičnemu in/ali spolnemu nasilju intimnega partnerja ali spolnemu nasilju zunaj partnerstva. Velika večina tega nasilja se odvija v kontekstih intimnih partnerskih odnosov – globalno skoraj tretjina (27 %) žensk, starih od 15 do 49 let, ki so bile v razmerju, poroča, da so bile izpostavljene neki obliki fizičnega in/ali spolnega nasilja s strani intimnega partnerja. Temeljni vzrok nasilja nad ženskami so neenakosti v spolu in norme o sprejemljivosti tovrstnega početja.

Posledice nasilja

Fizično, psihično in spolno partnersko nasilje nad ženskami povzroča resne kratkoročne in dolgotrajne telesne, duševne, spolne in reproduktivne zdravstvene težave žensk. Prav tako vpliva na zdravje in dobro počutje njihovih otrok in pušča družbene in ekonomske posledice za ženske, njihove družine in družbo. Takšno nasilje lahko:

    • Prinese smrtne izide, kot posledica umora ali samomora.

    • Povzroča poškodbe: 42 % žensk, ki doživijo nasilje intimnega partnerja, kot posledico utrpijo telesne poškodbe.

    • Privede do nezaželenih nosečnosti, ginekoloških težav in spolno prenosljivih okužb, vključno z virusom HIV.

    • Nasilje intimnega partnerja med nosečnostjo prav tako poveča verjetnost spontanega splava, mrtvorojenosti, prezgodnjega poroda in dojenčkov z nizko porodno težo.

    • Te oblike nasilja lahko povzročijo depresijo, posttravmatski stres in druge anksiozne motnje, težave s spanjem, motnje hranjenja in poskuse samomora.

    • Učinki na zdravje lahko vključujejo tudi glavobole, kronične bolečine (bolečine v hrbtu, bolečine v trebuhu, kronične bolečine v medenici), prebavne motnje, omejeno gibljivost in slabo splošno zdravje.

    • Spolno nasilje, zlasti v otroštvu, povzroči povečano tveganje za kajenje, uživanje substanc in tvegano spolno vedenje.

Otroci, ki so med odraščanjem izpostavljeni prisotnosti družinskega nasilja lahko posledično trpijo za različnimi vedenjskimi in čustvenimi motnjami. Nasilje intimnega partnerja je povezano tudi z višjimi stopnjami umrljivosti in različnih obolevnosti dojenčkov in otrok.

Družbene in ekonomske posledice spolnega in partnerskega nasilja nad ženskami so ogromne in imajo nepovratne učinke v družbi. Ženske lahko, med drugim, utrpijo izolacijo, nezmožnost za delo, izgubo plače, neudeleženost v splošnih družbenih dejavnostih in omejene zmožnosti skrbeti zase in za svoje otroke.

Kaj lahko za preprečevanje nasilja nad ženskami naredimo sami?

Za doseganje korenitih in trajnih sprememb je pomembno sprejeti in uveljaviti zakonodajo ter razviti in izvajati politike, ki spodbujajo enakost spolov, dodeliti sredstva za preprečevanje in odzivanje na problem in vlagati v organizacije za pravice žensk. Kaj pa lahko storimo sami?

  • V primeru suma nasilja, ne poglejmo vstran. Nasilje prijavimo policiji.
  • Pozorni smo na verbalne, neverbalne in fizične znake, ki kažejo, da je oseba žrtev nasilja.
  • Žrtvam nudimo oporo in informacije, kam se lahko obrnejo po pomoč.
  • Žrtvi dajemo jasno vedeti, da za nasilje ni kriva sama in da je iskanje pomoči njena pravica, ne izraz nemoči.
  • Z otroci in odraslimi se pogovarjamo o nasilju in smo zagovorniki ničelne tolerance do nasilja (v družini, med vrstniki, na spletu).

Oglejte si
naše terapevte, ki vam lahko nudijo podporoPrenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 11, marec 2023

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se