Kdaj govorimo o anksioznosti?

Za anksiozne motnje je značilna predvsem tesnobnost, ki jo posameznik lahko občuti kot zaskrbljenost, stalen strah, živčnost, …


Kaj je generalizirana anksiozna motnja?
Gre za motnjo, pri kateri je značilna bojazen, ki se pojavlja v raznovrstnih situacijah in je trajna. Ne pojavlja se le v posebnih okoliščinah in situacijah. Posameznik doživlja občutja negotovosti, stalno pričakuje nekaj neugodnega, čeprav stvarnega zunanjega razloga za to ni. Pogosto se posamezniki s tovrstno motnjo pritožujejo nad nenehno nervoznostjo, mišično napetostjo in tresenjem.

Neugodje spremljajo tudi telesni simptomi.
Tesnobo spremljajo tudi spremenjeni telesni znaki, npr. pospešen srčni utrip, pospešeno dihanje ipd. Pojavlja se lahko tudi potenje, vrtoglavica in omotičnost.

Posameznika tarejo pretirane skrbi.
Bolniki pogosto navajajo bojazen, da bodo sami ali pa nekdo, ki jim je blizu, zboleli ali doživeli nesrečo.

Ali ni strah povsem normalen?
Čeprav nas strah in tesnobnost spremljata v vsakodnevnem življenju, pa ju obravnavamo kot motnjo, ko sta premočno poudarjena ter ovirata človekovo delovno aktivnost in življenjsko zadovoljstvo.

Posebna oblika anksioznih motenj je panična motnja.
Glavna značilnost panične motnje so ponavljajoči napadi hude panike, ki se ne pojavljajo le v posebnih okoliščinah, zato so nenapovedljivi. Značilen je nenaden nastop bolečin v prsih in pospešenega srčnega utripa, občutka dušenja, vrtoglavice. Ob tem se pogosto pojavlja še strah pred smrtjo, izgubo kontrole ali norostjo.


Morda bi vas zanimalo tudi:

Test anksioznosti, tesnobe - hiter, anonimen test
Psihoterapevti, ki mi lahko pomagajo pri tesnobi, paničnih napadih
Ko te zagrabi panika

Preverite seznam certificiranih psihoterapevtovImate za nas kakšno vprašanje ali potrebujete pomoč pri izbiri pravega terapevta zase?

Pokličite nas
041 55 82 82*
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se