Blog

Najnovejši prispevki

Zgodba s psihoterapevtskega kavča - odvisnost

Na psihoterapevtskem kavču pridejo na plan številne zgodbe. Miro nam predstavlja svojo, o odvisnosti.
Več...

Tehnika za prekinitev izsiljevalnega vedenja pri otrocih

Tehnika se imenuje »USTAVI, POČAKAJ, PREUSMERI«.
Več...

Postavljanje meja ali izsiljevanje pri otrocih

Ali se tudi vi počutite krivi, ko svojemu otroku rečete »ne«? Se tudi vi bojite, da boste otroku škodili, ker od njega zahtevate nekaj zanj neprijetnega?
Več...

Prepoznajte znake, ki vodijo k izgorelosti

Delo je za posameznika izrednega pomena. Skozi delo se izpolnjujemo, samoaktualiziramo, delo vpliva na naše samospoštovanje in nam nudi socialno varnost. Pri vsakem delu se nam lahko zgodi, da nas vodi v izgorelost. Podaljševanje delovnikov, vedno nove obveznosti, napredna tehnologija, ki nam briše meje med službenim in zasebnim časom, še dodatno povečujejo možnost za izgorelost.
Več...

Kako se izognemo izgorelosti?

Pri preprečevanju izgorelosti je ključna skrb zase. Paziti moramo na simptome, ki so opisani v članku Prepoznajte znake, ki vodijo k izgorelosti, jih ozavestiti, se jim izogibati in spremeniti svoja vedenja. Ključno je, da se znate oddaljiti od pretiranega dela, da se znate sprostiti in odpočiti ter se napolniti s svežo telesno in psihično energijo.
Več...

Stres ni izgorelost

Izgorelost je lahko posledica dolgotrajnega stresa. Nikakor pa izgorelosti ne smemo enačiti s »preveč stresa«. Stres v veliki meri vključuje visoko stopnjo delovnih pritiskov, ki od nas zahtevajo ogromno fizičnega in psihičnega napora. Kadar smo pod stresom, se tega dobro zavedamo, ko pa izgorevamo, tega sprva sploh ne opazimo.
Več...

Anoreksija - bolezen sodobnega časa

Pri motnjah hranjenja nam hrana ne predstavlja le gorivo, ampak ima mnogo močnejšo simbolno vrednost. Velikokrat je na to navezana tudi nizka samopodoba, samospoštovanje, nesprejemanje samega sebe, pomanjkanje kontrole itd.
Več...

Bulimija - cikel prenajedanja in bruhanja

Bulimija je resna duševna motnja, ki se razvije iz zapletenega prepleta bioloških, psiholoških in družbenih dejavnikov. Predstavlja motnjo hranjenja, za katero je značilno pretirano prenajedanje, ki mu sledi namerno bruhanje.
Več...

Odvisnost od interneta

Večina ljudi pri besedi odvisnost najprej pomisli na odvisnost od alkohola, tobaka ali drog. Večkrat slišimo tudi za odvisnost od nakupovanja, iger na srečo, odnosov, računalniških iger, v zadnjem času pa v ospredje prihaja tudi odvisnost od interneta.
Več...

Zgodbe s psihoterapevtskega kavča


Na psihoterapevtskem kavču se zapisujejo različne zgodbe. V nadaljevanju vam predstavljamo tri, ki so jih zapisali Simona, Peter in Aleksander.
Več...

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se