Kaj je psihoterapija

Diana Cimprič

Certificirana psihoterapevtka, univ. dipl. psih.

O terapevtu

Zoltan Pap

certificiran psihoterapevt

O terapevtu

Ana Pekolj

Specializantka psihoterapije pod supervizijo

O terapevtu
Oglejte si tudi naše ostale terapevte.Vsi terapevti

Kako poteka skupinska analiza?

Skupinska analiza je uveljavljena oblika skupinske psihoterapije, v kateri pod vodstvom terapevta ali terapevtke sodeluje skupina ljudi.
Več...

Individuacija ali kako v polnosti zaživeti sebe

Jung (1935) je individuacijo opisal kot »proces, da postajamo vedno bolj to, kar smo v smislu, da naša individualnost zaobjame naše najbolj notranje, neprimerljive lastnosti. Hkrati pa to pomeni, da postajamo sami svoji«.
Več...

Terapija sprejemanja in predanosti (ACT)

Terapija sprejemanja in predanosti, angleško Acceptance and Commitment Therapy (ACT), se osredotoča na zavedanje, da je govor oziroma jezik glavni izvor večine duševnih motenj in človeškega trpljenja. Skozi proces prestrukturiranja misli in vedenja psihoterapevt svojemu klientu stoji ob strani, ko si prizadeva doseči večjo psihološko prožnost in blagostanje.
Več...

Človekova hoja za smislom

Razmislek o logoterapiji in človekovi izkušnji vsakdanjosti
Več...

Kaj je psihoterapija?

Beseda psihoterapija izvorno (grško) pomeni zdravljenje duše. Sama beseda duša,  pa tudi beseda psiha, je v sodobnem času precej stigmatizirana, po drugi strani pa ravno to dokazuje nezavedno prepoznavanje moči, ki jo imajo zapleteni labirinti duševnosti na potek naše življenjske poti.
Več...

Brainspotting

Brainspotting je novejša in zelo učinkovita psihoterapevtska metoda, ki s svojim delovanjem omogoča neposreden dostop do podzavesti oziroma globljih predelov v možganih, kjer so shranjeni potlačeni travmatični spomini, ki niso dosegljivi zavestnemu umu.
Več...

Prijatelj in psihoterapevt

Večkrat me prijatelji in znanci vprašajo ali pa kar pričakujejo, da bi prišli k meni na psihoterapijo. Mojega negativnega odgovora ne pričakujejo in se odzovejo z začudenjem.  Žal je taka oblika terapije nemogoča, nesmiselna pa tudi etično sporna. Zakaj?
Več...

Logoterapija

Kakšna smer terapije je logoterapija? Kaj je zanjo značilno? Kako se loteva različnih psiholoških stisk in motenj? Kako trenutno situacijo in naša doživljanja in občutenja ob epidemiji pojasnjuje logoterapija? 

K pogovoru smo povabili Davida Srakarja, specializanta logoterapije, ki nam je orisal njene značilnosti in specifičnosti.



Več...

Skupinska psihoterapija ali individualna psihoterapija

Psihoterapija je proces osebne rasti, kjer klient preko terapevtskega odnosa spoznava sebe, ozavešča zanj pomembne teme ter spoznava in nadgrajuje razumevanje sebe in okolice. Psihoterapevtski odnos, v individualni ali skupinski terapiji, predstavlja prostor sprejetosti, razumevanja in topline, kjer klient lahko na varen način spregovori o sebi in o svojih težavah.
Več...

Kakšna je razlika med psihologom, psihiatrom in psihoterapevtom?

Kaj lahko stori psiholog, ne pa psihiater in obratno? Kdo je potem psihoterapevt? Kako izbrati primernega strokovnjaka zase?
Več...

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se