Blog

Najnovejši prispevki

Zakaj ne morem reči ne

»O upravljanju s časom vem vse. Vem, kako bi se moral organizirati. Rad imam red.  Pošlihtan sem. A stvari se mi nabirajo, čeprav delam kot nor. Ne dohajam. Preveč je vsega. Žena mi kar naprej  govori, naj že enkrat kakšni službeni nalogi rečem ne. Tudi to vem in prav ima. A ne morem reči ne. Kako sem lahko tako nesposoben?«

Več...

Alkohol in družinska dinamika: Razumevanje in obvladovanje vpliva

Alkohol ima moč, da oblikuje in pogosto tudi izkrivi družinsko dinamiko. Njegov vpliv sega daleč preko osebe, ki pije, in na različne načine vpleta vse družinske člane.
V nadaljevanju bomo raziskali, kako alkohol vpliva na družinsko življenje, kako se lahko družinski člani spoprimejo s temi izzivi in kako lahko skupaj najdejo pot k bolj zdravemu in srečnejšemu sobivanju.

Več...

Perfekcionizem in stres 1. del

»Stvari rada opravim dobro, najraje pa perfektno, ker drugače sploh nima smisla, da jih počnem. Kadar mi to uspe, se počutim v redu. A to je malokdaj. Večino časa nisem zadovoljna sama s sabo, saj so roki prekratki in tudi preveč utrujena sem, da bi stvari opravila popolno. Kaj naj storim?«

Več...

Perfekcionizem in stres 2.del

V današnjem visoko zahtevnem svetu perfekcionizem včasih deluje kot dvojno rezilo meča - orodje za doseganje vrhunskih rezultatov, a hkrati vir stresa.
Otroci, ki se trudijo zadovoljiti zahteve staršev po ljubezni, lahko razvijejo tiranski nadjaz, bodisi s prizadevanjem za popolnost bodisi zaradi kritik in poniževanja. Drug mehanizem vznika lahko iz neurejenih razmer, kar lahko vodi do perfekcionizma kot načina preživetja; psihoterapija lahko pomaga omiliti tiranski nadjaz in spodbuja stik s čustvi ter premagovanje obrambnih mehanizmov za bolj sproščeno in uspešno življenje.

Več...

Ali sem v nevarnosti za odvisnost od alkohola?

Uživanje alkoholonih pijač je v naši družbi zelo prisotno in je del naše kulture. To predstavlja tudi splošna naklonjenost ljudi do pitja alkohola. Alkoholne pijače so splošno dostopne, načeloma samo polnoletnim osebam. Poleg splošnega uživanja alkohola pa so sprejemljive tudi velike količine popitega alkohola, dokler se ti ne pozna ali več kot toliko. Ljudske smernice se razlikujejo od tistih, ki jih priporoča stroka. Ampak kako sploh vemo, kdaj smo popili preveč alkohola? Kako se lahko orientira laik? Kako vemo, ali je potrebno
spremeniti odnos do alkohola?

Več...

Triggerji in glimmerji: Dve plati iste medalje

Vaši glimmerji so nasprotje vaših triggerjev in enako pomembno je, da jih razumete.

Vsaka izkušnja, ki jo doživite čez dan, vpliva na vašo fiziologijo in posledično na vaše razpoloženje in duševno stanje. Kaj vas spravi na rob? Kaj vas sprosti? Kaj vas prestraši?
Več...

Zrcalce, zrcalce na steni povej, le kaj skriva se v popolni podobi tej?

ali

Ko je samopodoba ogrožena zaradi vseh čudovitih podob, ki se nam smehljajo iz socialnih omrežij


Več...

Vpliv digitalne tehnologije na počutje mladostnikov

Z vsako novo tehnologijo se zaskrbljenost glede njenega možnega vpliva na psihično počutje ljudi. V zadnjih letih so tako strokovnjaki kot javnost izrazili zaskrbljenost  zaradi
vzpona digitalne tehnologije, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Večina mladostnikov vsakodnevno uporablja mobilne naprave. “Pametni telefoni” igrajo ključno vlogo pri mladostniški uporabi medijev in nudijo širok izbor različnih storitev.

Več...

Jasne meje in internet

“Poskrbi za pozitivne vrednote, saj tvoje vrednote postanejo tvoja usoda.” -Mahatma Gandhi


Internet nam nedvomno spreminja življenje in ima vpliv na nas tako na spletu, kot zunaj njega. Vstopu interneta v naše domove in družine se je nemogoče in tudi nesmiselno upirati, saj nam ob skrbni uporabi prinaša vrsto koristnih informacij in zabave tako odraslim kot tudi otrokom. Njegovi pozitivni učinki so raziskani, prav tako pa tudi negativni. Tako kot kovanec ima tudi internet dve plati.

Več...

Učinkovitost skupinske terapije - za koga in na kakšen način?

Skupinska terapija lahko pomaga pri zdravljenju in lajšanju simptomov široke palete težav v duševnem zdravju.

Več...

Novo! Rokovnik

Unikatni rokovnik za podporo pri skrbi zase

Naroči rokovnik
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se