Blog

Najnovejši prispevki

"Kdor ne dela, naj ne je" - osebna izkušnja izgorelosti

Narodi se med seboj zelo različno pozdravljajo, zelo pogosto pa drugega vprašajo po počutju: »How are you doing?«, »Wie geht’s?«, »Comment vas-tu?«. Vprašajo torej: »Kako si?«.
Pri nas v Sloveniji pa pogosteje slišimo: »Kaj delaš?«.
Verjetno smo edini narod, ki povpraša po delu, med tem ko drugi sprašujejo po osebnem počutju. Zelo zgovoren je tudi pregovor »Kdor ne dela, naj ne je«.
Več...

Narcisistična osebnostna motnja

Zrel posameznik izkazuje samozavest, samospoštovanje, pozitivno samopodobo in zna sam sebe pohvaliti. Opisano lahko poimenujemo zdrav narcisizem.  O narcisistični motnji osebnosti govorimo (Brezovar 2019), v kolikor so takšna stališča in vedenja izražena v skrajnosti , kjer se človek čezmerno ukvarja sam s sabo in postane objekt lastne ljubezni.
Več...

Samoaktualizacija ali recept »kako postati najboljša verzija sebe«?

Kaj je razvoj lastnega potenciala? Pogosto se sprašujemo o tem, kako lahko uresničimo in dosežemo realizacijo lastnega potenciala oz. sposobnosti, poiščemo tehnike, določene načine in nasvete, ki bi nam lahko pomagali »razkriti« svoj pravi jaz in naše talente.
Več...

5 načinov, kako se spoprijeti s tesnobo v povezavi z vojno

Zadnja leta so bila zaznamovana s številnimi globalnimi dogodki, ki vplivajo na naše počutje. S tem mislimo predvsem na pandemijo in z njo povezane posledice - omejitve gibanja, druženja in spremenjene pogoje dela. Poleg pandemije se srečujemo z dogodki globalnega in lokalnega pomena, ki še vedno vplivajo na človeštvo:  begunska kriza, lokalni konflikti interesov, politične napetosti, lakota itd.
Več...

Sanje v psihoterapiji

"Sanje so nepristranski, spontani produkti nezavedne psihe, ki niso pod nadzorom volje. So produkt narave, ki nam kaže čisto resnico in nam želi povrniti držo, ki je v skladu z našo osnovno človeško naravo, takrat, ko je naša zavest preveč odmaknjena od svojih temeljev in zaide v slepo ulico."
Carl Gustav Jung
Več...

Perfekcionizem

Besedo perfekcionizem pogosto srečamo v vsakdanjih kontekstih in ji lahko pripisujemo različne konotacije. Včasih jo (predvsem v delovnem okolju) jemljemo celo kot nekaj pozitivnega in koristnega, vendar ima v psiholoških vedah ostrejši pomen.
Več...

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Nasilje nad ženskami v današnjem času še vedno predstavlja ogromen javno-zdravstveni problem in grozovito kršitev temeljnih človekovih pravic.
Več...

Kako lahko podpremo LGBT osebo v procesu razkritja

Ne glede na pestro zgodovino prizadevanj in pozivom k enakosti in sprejemanju, so na žalost v današnji družbi še vedno prisotni  predsodki povezani s spolno usmerjenostjo oz. spolno identiteto. Ravno predsodki pa so tisti, ki v posamezniku lahko sprožijo duševno stisko.
Več...

10 znakov socialne anksioznosti

Socialna anksioznost se pogosto skriva za nedolžno sramežljivostjo in introvertnostjo. Mnogi posamezniki menijo, da so morda le tihi in nekoliko nerodni v socialnih situacijah ali pa jim primanjkuje medosebnih veščin. Težko je namreč prepoznati mejo med zadržanostjo in globljim psihološkim problemom, ki človeku omejuje svobodno in polno življenje.
Več...

Kakšna je razlika med paničnim napadom in napadom tesnobe?

Čeprav so si panični napadi in napadi tesnobe med seboj na prvi pogled zelo podobni, je za učinkovito spopadanje z njimi pomembno, da znamo med njimi ločiti in identificirati, s katerim se soočamo.
Več...

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se