Blog

Najnovejši prispevki

"Zimska depresija" ali sezonska afektivna motnja (SAM)

Sezonsko depresijo ali "zimsko depresijo" spodbujajo krajši zimski dnevi s pomanjkanjem dnevne svetlobe ter slabo vreme. Manjša količina sončnih žarkov ter turobni dnevi lahko pomembno vplivajo na naše počutje in vedenje. 
Sezonsko afektivno motnjo ali "zimsko depresijo" pojasnjuje Malka Čeh, specializantka psihoanalitične psihoterapije.
Več...

Mejna osebnostna motnja

Mejna osebnostna motnja, ki jo nekateri imenujejo tudi borderline osebnostna motnja, je duševna bolezen, za katero so značilne intenzivne spremembe razpoloženja, impulzivno vedenje in veliki problemi z vrednotenjem sebe. Mejna osebnostna motnja povzroča težave v medosebnih odnosih na vseh področjih posameznikovega življenja.
Več...

Najbolj nam bo pomagalo, če sprejmemo, da je stres v določeni meri nujen in okej

O stresu, sodobnem krivcu za številne tako fizične kot psihične bolezni, smo se pogovarjali z Natašo Grof, univ. dipl. psihologinjo. S svojimi odgovori vas bo presenetila, saj pravi, da je stres človekov prijatelj, težava postane šele kroničen stres, ki ga ne obvladamo.
Več...

Na kratko o trmi

Kako nam gre na živce, ko se naši bližnji trmajo in se ne odzivajo na naše besede in dejanja! Počutimo se razvrednoteni. Kot da nas ni. Pa vendar se rado zgodi, da se znajdemo v situaciji, ko se zamenjajo pozicije v konfliktu in se trmamo mi sami. Kakšna je dinamika v ozadju trme? Kaj nam trma pove o »trmoglavcu« ter kdaj je trma sprejemljivo in kdaj nesprejemljivo čustvo?
Več...

Kako ustrezno podamo kritiko?

Kako težko nam je včasih opazovati neprimerno vedenje sočloveka! Na koncu jezika imamo kritiko njegovega neustreznega ravnanja, a je kar ne upamo sporočiti. Bojimo se, da bi očrnili svojo podobo ali povzročili konflikt. Včasih je tudi nasprotno. Reagiramo burno, vnaprej vemo, da bomo povzročili prepir, a drugače ne znamo. Kako drugemu sporočiti, da njegovo vedenje ni primerno in pri tem ohraniti dober odnos?
Več...

Ego stanja - vsi naši obrazi

Morda se sprašujete, zakaj v določenih situacijah reagiramo tako burno. Zakaj smo včasih kritični do samega sebe in se ženemo do roba svojih zmožnosti. Na koncu pa nas bolezen opozori, da smo sami od sebe zahtevali preveč. Ste morda človek, ki dobro ve, kako bi moral postopati v življenju, a se vedno znova v trenutku, ko bi se morali posvetiti delu, predajate užitkom in zabavi? Spet tretji znate izbirati prave besede v pravem trenutku. A kaj, ko zablokirate v situaciji, ko pred vami stoji oseba, ki vam je zelo všeč. Čemu se nam to dogaja?
Več...

Kakšna je razlika med psihologom, psihiatrom in psihoterapevtom?

Kaj lahko stori psiholog, ne pa psihiater in obratno? Kdo je potem psihoterapevt? Kako izbrati primernega strokovnjaka zase?
Več...

Kriza 30ih let

Vsi smo že slišali za krizo srednjih let, ko človek približno na polovici svojega življenja ovrednoti prehojeno življenjsko pot in se glede na to, ali je dosegel zastavljene cilje, bolj ali manj optimistično poda na drugo polovico poti, ki ga še čaka. Tokrat se posvečam manj znani krizi 30. let.
Več...

Spletne aplikacije za zmenke: "Seks je postal neobvezujoč hobi brez intimnosti"

Mobilne in spletne aplikacije za spoznavanje ljudi, kot so Facebook, Instagram, Bumble, Grindr in Tinder med drugimi, so v zadnjem desetletju revolucionalizirale obred spoznavanja partnerjev. Ravno zadnja je postavila nove trende za spletne zmenke. Premikanje levo (če vam oseba ni všeč) in desno (če vam je) je konkretno spremenilo pogled na zmenke in odnos do njih, ne nazadnje pa tudi na izbor partnerjev.
Več...

Žalovanje potrebuje prostor in čas

Vsako leto se, še posebej ob dnevu spomina na mrtve, spomnimo naših najdražjih, ki žal niso več z nami v tem življenju, nas pa še vedno spremljajo v naših srcih, mislih in spominih. Smrt je sklepno dejanje vsakega življenja in temu se nihče ne more izogniti, lahko pa se na to do določene mere pripravimo in jo lažje sprejmemo kot zadnji mejnik našega obstoja.
Več...

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se