Kdaj na partnersko terapijo?

Partnerska terapija je vrsta psihoterapije, pri kateri terapevt pomaga posameznikoma v romantičnem razmerju pri boljšem razumevanju dinamike njunega odnosa, reševanju konfliktov in izboljševanju zadovoljstva z odnosom, pri čemer uporablja različne tehnike in metode.

Kdaj je pravi čas za obisk partnerske terapije?

Večina parov oz. posameznikov v partnerskih zvezah prične razmišljati o obisku psihoterapevta šele takrat, ko začne (sicer že dlje časa trajajoča) težava preobremenjevati njihov odnos. Žal to pogosto pomeni, da pari obisk psihoterapije smatrajo kot zadnje upanje za rešitev skrhanega odnosa. Klasičen primer predstavlja psihoterapija po prevari enega izmed partnerjev, kjer nezvestoba pravzaprav predstavlja posledico neke druge, subtilnejše težave (kot je npr. neučinkovita komunikacija), ki se je nerazrešena sčasoma samo še stopnjevala. Pravi čas za obisk partnerske psihoterapije je torej daleč pred ''kriznim momentom''. Majhni konflikti lahko prerastejo v velike težave, če jih partnerja ne znata ali ne zmoreta uspešno razreševati. Ena izmed koristi terapije pa je ravno v tem, da partnerja nauči učinkovitejše komunikacije ter spretnosti reševanja konfliktov.

Kako poteka partnerska terapija?

Predpogoj za začetek uspešne partnerske psihoterapije je zavezanost obeh partnerjev k izboljšanju odnosa ter odprtost za raziskovanje lastnih notranjih svetov. Terapija ni namenjena temu, da eden izmed partnerjev dobi priložnost za stresanje svoje jeze na drugega, temveč za skupno iskanje rešitev ob podpori terapevta. Terapevt pri tem deluje predvsem v vlogi nevtralnega mediatorja, ki svetuje obema partnerjema, spodbuja njuno dvosmerno komunikacijo, ustvarja pozitivnejše okolje za izmenjavo interakcij ter ju uči ustreznejših načinov izražanja lastnih misli, želja in čustev.

Katere so najpogostejše težave, zaradi katerih se pari odločijo za terapijo?

Pari se za partnersko psihoterapijo navadno odločijo takrat, ko ugotovijo, da določenih težav v svojem odnosu ne zmorejo rešiti sami. Najpogosteje gre za težave v zvezi z denarjem, starševstvom in vzgojo otrok, spolnostjo, nezvestobo, zasvojenostjo, čustveno odtujenostjo in konfliktno komunikacijo. Odločitev za partnersko psihoterapijo je smiselna tudi takrat, ko se par sooča z večjimi življenjskimi spremembami, kot je npr. poroka, selitev v skupen dom, rojstvo prvega otroka, brezposelnost enega od partnerjev, skrb za bolne starše... Podpora psihoterapevta pa lahko koristi tudi v primeru, ko se eden izmed partnerjev sooča s težjo kronično boleznijo ali duševno stisko (npr. depresija).

Kaj če eden izmed partnerjev zavrača obisk psihoterapije?

Lahko se zgodi, da vaša želja po obisku psihoterapevta ne bo prav dobro sprejeta s strani vašega partnerja ali partnerice, sploh če ste svojo namero izkazali nenadoma in popolnoma nepričakovano. Veliko bolje je, da se o možnosti terapije temeljito pogovorite vnaprej in razrešite morebitne dvome, da se druga stran ne bo počutila ujeta v kot. V kolikor pa partner ne glede na vse ne želi pristati na terapijo, se lahko po pomoč k terapevtu obrnete tudi sami. Individualna psihoterapija in delo na lastnem osebnostnem razvoju prinaša pozitivne spremembe tudi na področje naših odnosov z drugimi ljudmi. Spremembe v vašem vedenju, komuniciranju in čustvovanju bodo vidne navzven in morda bo prav to prepričalo vašega partnerja ali partnerico v smiselnost obiskovanja psihoterapije.

Bo partnerska psihoterapija rešila najino zvezo?

Čeprav partnerska terapija predstavlja način reševanja težavnih odnosov, ne moremo nikoli z gotovostjo trditi, kaj se bo tekom terapije zgodilo. Cilj psihoterapije je predvsem ta, da s pomočjo psihoterapevta oba s partnerjem prideta do poglobljenega razumevanja dinamike odnosa ter izzivov, s katerimi se spopadata. Od narave težav in volje obeh posameznikov pa je odvisno, ali bosta partnerja začela graditi kvalitetnejši odnos ali pa se bosta odločila, da je razhod boljša rešitev za oba.


Certificirani psihoterapevti, ki izvajajo partnersko terapijo:


Urška Ajdišek, jungovska psihoterapevtka, učni terapevt


Parov Anzelc, asist., psihoanalitični psihoterapevt ECPP


Nataša Berdnik, specializantka geštalt terapije


Alja Fabjan, certificirana integrativna psihoterapevtka


Nataša Grof, univ. dipl. psih., prof. psihologije, certificirana transakcijska analitičarka


Martin Lisec, logoterapevt


Martina Judež, certificirana transakcijska analitičarka


Eva Hrovat Kuhar, univ. dipl. psih., vedenjsko-kognitivna terapevtka, partnerska in družinska terapevtka


Gašper Lesar, specializant psihoanalitične psihoterapije


Danijela Moškov, dr. med; spec. psihiatrije, psihoterapevtka


David Srakar, logoterapevt


Alenka Vujkovac, logoterapevtka


Helena Weilguny, specializantka realitetne psihoterapije


Morda bi vas zanimalo tudi:
7 mitov o psihoterapiji
Kako izbrati najboljšega psihoterapevta zase
10 znakov, da je čas za obisk psihoterapevta

Preverite seznam certificiranih psihoterapevtovPrenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se