Zgodbe s psihoterapevtskega kavča - alkoholizem

Gaja je spregovorila o tem, kako je možev alkoholizem vplival na celotno družinsko dinamiko.

"Na pogovornih urah z razredničarko sem spoznala, da naš fant več kot evidentno kaže na to, da so v naši družini prisotne težave.

Ko je mož prišel iz službe, se je vedno umaknil, želel mir (zaradi stresa v službi) in tišino ter spil (kakšen!) pir. V bistvu pa se je alkohol že popolnoma pritihotapil k nam. Z otrokom se sploh ni ukvarjal, odgovornost pa prelagal name in nanj. Otroka je cinično ves čas obkladal z različnimi izrazi in mu dopovedoval, da iz njega nič ne bo.
Sledil je moj pogovor s partnerjem, ki je težave zanikal. Odločila sem se, da otroka zaradi njegovih težav z vrstniki (sram, nesamozavest, negotovost, pomanjkanje socialnih veščin) vključim v obravnavo.

Terapevtka se je želela srečati in delati s celotno družino. Mož je še naprej želel delati le na tem, da bi se otrok spremenil. Ne vem, kje sem našla moč (zaščititi otroka), da sem mu postavila ultimat: »Ali prenehaš s pijačo ali pa gremo narazen!« Sedaj smo že dalj časa v obravnavi.

Mož je dejansko prenehal s pitjem, več se ukvarja z otrokom, sproti pa si zastavimo konkretne cilje, na čem bomo delali. Mož preživlja z otrokom več časa, gre tudi na sprehod in mislim, da se vedno bolj zaveda,  kako pomemben je zgled. Ne izvaja več takega strahospoštovanja kot prej, sinu tudi pomaga in (potrpežljivo) sedi z njim pri domačih nalogah.

Težko je, še vedno se ne znamo pogovarjati, a upam, da bomo zmogli."Gaja, 38 let

Morda bi vas zanimalo tudi:
Zadovoljstvo s partnerskim odnosom - samoocenjevalni test
Partnerska psihoterapija
Soočanje z ločitvijo

Preverite seznam certificiranih terapevtovImate za nas kakšno vprašanje ali potrebujete pomoč pri izbiri pravega terapevta zase?

Pokličite nas
041 55 82 82*

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje, št.1

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se