Kako spodbuditi k psihoterapiji sebe ali bližnjega, ki jo potrebuje, 2. del

Zbrali smo razmišljanja naših psihoterapevtov, kaj bi svetovali nekomu, ki že razmišlja o psihoterapiji, a potrebuje le še malo spodbude, poguma, da bo začel novo pot v svojem življenju.


"Naj zaupa sebi in sledi svojemu občutku, saj je vendarle to njegova odločitev, ki zahteva določeno mero poguma in dozori ob pravem času. Ni se lahko soočiti s samim seboj, s svojimi sencami pa tudi s svojimi dobrimi platmi. Vendar je vredno. Pomaga nam, da v vsakodnevnem življenju lažje in boljše živimo."
Katja Selčan, specializantka integrativne psihoterapije"Že spoznanje, da potrebuješ pomoč, je prvi korak k rešitvi. Zbrati pogum, da pomagaš sebi, da popolnemu tujcu zliješ dušo, se na začetku zdi nemogoče. A pogosto prinaša čudeže. Ne velikih, o katerih pišejo družbena omrežja ali časopisi. Pač pa tista mala, skrita, a nam tako pomembna in samo naša, po katerih nikoli več nismo isti, kot pred tem. Osvobaja težkih bremen, ki jih nosimo sami.
Saj težav nam res ne reši psihoterapija, pač pa drugačen pogled nanje, možnosti, ki se začnejo odpirati in predvsem naša notranja moč, ki si jo z njo povrnemo, da se lažje sami spoprimemo s svojimi bremeni. Način kako, s kom, kdaj začeti pa mora prav začutiti vsak sam. Če občutek ni pravi, to ni pravi način za nas in moramo iskati dalje."
Urška Ajdišek, certificirana psihoterapevtka jungovske analize"Da razumem tudi to, ker ljudje smo si različni. Nekateri se hitro odločijo, drugi pa potrebujejo čas, želijo raziskati vse možnosti in tudi to je O.K. Če želi, mu lahko pomagam najti vzroke za njegovo oklevanje in mu stojim ob strani pri razreševanju in iskanju zanj najboljše poti, na katero pa se bo odpravil takrat, ko bo za to zares pripravljen."
Martina Judež, certificirana transakcijska analitičarka"Ste na pravi poti. S to odločitvijo kažete, da ste pripravljeni prevzeti odgovornost za svoje življenje, saj je le to samo v vaših rokah. Kadar dvomite, je vredno poskusiti. Ko poskusimo, dobimo izkušnjo in na podlagi izkušnje se lažje odločimo kaj je za nas prava pot."
Nataša Berdnik, specializantka gestalt psihoterapije"Psihoterapija ni univerzalna metoda, ki bi pomagala vsem in vsakomur, a če ste začeli razmišljati o tem, da bi se je poslužili, potem je zelo verjetno, da je to prava pot za vas. Sama imam za seboj veliko osebne izkušnje s psihoterapijo in globoko sem prepričana, da se je moje življenje razvilo v bogato in smiselno doživljanje zunanje in notranje realnosti prav zato, ker sem se nekega dne odločila uporabiti psihoterapijo kot odlično orodje za svoj razvoj."
Nada Polajžer, specializantka jungovske analize"Predvsem to, da je psihoterapija – čeprav je na trenutke res težka in zahtevna – zelo človeška, lepa in bogata izkušnja. Na svoj način je »življenje v malem« in kljub mnogim predsodkom in stigmam, ki se je še vedno držijo, za večino nas edinstvena in nezamenljiva. Izkušnja, ki ostaja z nami vse življenje. Vem tudi, da terja veliko motivacije, vloženega truda in poguma in verjamem da se boste zanjo odločili, ko bo pravi čas za vas."
Kaja Širok, specializantka psihodinamične psihoterapije"To je najboljša naložba – naložba vase. Včasih lahko nekatere težave in stiske premagamo tudi sami, vendar se to na psihoterapiji zgodi veliko hitreje. Če ostajamo s težavami že nekaj mesecev ali let, pa je to najbolj smiseln korak. Le pogumno."
Janja Javoršek, certificirana transakcijska analitičarka

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo še:
Kako spodbuditi k psihoterapiji sebe ali bližnjega, ki jo potrebuje, 1. del
Partnerstvo, pasti in rešitve
Mejna osebnostna motnja


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se