Kdo je edukant, specializant psihoterapije in kdo psihoterapevt?

Če ste kdaj brskali po spletnih straneh psihoterapevtov, ste zasledili nazive, kot so edukant, specializant... Pa poznate razlike med njimi?


Raziskava ponudbe psihoterapevtskih storitev, ki je objavljena na spletni strani Slovenske krovne zveze za psihoterapijo (SKZP), je pokazala, da:
- kar 20 % ponudnikov psihoterapije na svoji spletni strani ne predstavi svojega naziva,
- 38 % ponudnikov navaja naziv "specializant",
- od teh jih le 35 % omenja vključenost v supervizijo in
- le 13 % od teh navaja ime svojega supervizorja.


V primeru tistih 20 % ponudnikov psihoterapevtskih storitev, ki ne navajajo nikakršnega naziva, lahko zgolj ugibamo, ali gre za psihoterapevte specializante ali za diplomirane psihoterapevte. Morda so še vedno v edukaciji ali pa niti niso vključeni v nobeno izmed akreditiranih psihoterapevtskih izobraževanj? Ali pa so zgolj pozabili omeniti svoj težko pridobljeni naziv…?

Nič čudnega torej, da je v poplavi ponudbe različnih psihoterapevtskih storitev, človeku težko izbrati najustreznejšega ponudnika. Pogosto ljudje niti ne poznajo razlike med različnimi nazivi, ki se pojavljajo v psihoterapiji. Na tem mestu jih bomo zato na kratko osvetlili.

Edukant

Naziv edukanta pripada tistim, ki so vključeni v proces izobraževanja v izbranem psihoterapevtskem pristopu. Tovrstno izobraževanje oziroma strokovno usposabljanje naj bi po kriterijih SKZP trajalo najmanj 4 leta in obsegalo najmanj 1400 ur (teorija in metodologija, praktično delo s klienti pod supervizijo, supervizija in osebna psihoterapevtska izkušnja). 

edukant specializant psihoterapevt

Specializant psihoterapije

Naziv specializanta psihoterapije izbranega psihoterapevtskega pristopa (npr. specializant psihodinamske psihoterapije) pridobijo vsi tisti edukanti, ki so uspešno zaključili izobraževanje ter dosegli vse pogoje za začetek praktičnega dela s klienti pod mentorstvom svojega supervizorja.

Psihoterapevt (z diplomo)

Naziv psihoterapevta pridobijo vsi tisti, ki so tekom specializacije dosegli vse zahtevane pogoje ter so pristopili k opravljanju zaključnega izpita oz. diplome iz psihoterapije. Diploma iz psihoterapije dokazuje, da je psihoterapevt usposobljen za samostojno izvajanje psihoterapevtske prakse. Kakovosten psihoterapevt se bo še vedno udeleževal supervizorskih srečanj, ki predstavljajo temeljno obliko za uspešno in učinkovito delo s klienti. S pomočjo supervizije psihoterapevt razrešuje svoje čustvene, etične in strokovne dileme, s katerimi se srečuje pri delu s klienti.  


Vsi psihoterapevti na www.mojpsihoterapevt.si so pri svojih predstavitvah transparentni.  Pri vsakem je naveden njegov naziv, smer psihoterapije, področja dela, leta izvajanja psihoterapije, če so specializanti pa tudi njihov supervizor. 

Morda bi vas zanimalo tudi:
Online psihoterapija
Razlika med coachingom, svetovanjem in psihoterapijo
Kdaj na psihoterapijo?


Preverite seznam certificiranih psihoterapevtov

Imate za nas kakšno vprašanje ali potrebujete pomoč pri izbiri pravega terapevta zase?

Pokličite nas
041 55 82 82*
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se