Kaj je online psihoterapija? (videoklic)

Raziskave kažejo, da visok delež ljudi v stiski ne poišče ustrezne psihološke in psihoterapevtske pomoči, saj se srečujejo z različnimi ovirami, npr. strahom pred stigmatizacijo, pomanjkanjem časa, dolgimi čakalnimi vrstami, oddaljenostjo ustreznih ustanov ali nerazumevanjem, kaj psihoterapija sploh je.

Prav online psihoterapija lahko pomaga zaobiti te ovire!

Kdo se pretežno odloča za online psihoterapijo?

Zelo uporabna je v času, ko je zaželeno, da je stikov med ljudmi čim manj oz. v času izolacije.
Zelo dobrodošla je za tiste, ki živijo in delajo v tujini in želijo psihoterapevta v materinem jeziku. Za zaposlene, ki so zaradi narave dela veliko na poti in imajo zelo nepredvidljiv urnik. Za tiste, ki so od želenega terapevta oddaljeni preveč kilometrov in bi jim vsakotedenska vožnja predstavljala preveliko breme. Za nosečnice ali mlade mamice, ki jim tak način dela s psihoterapevtom v tem obdobju predstavlja enostavnejšo in udobnejšo rešitev. Za vse ostale, ki zaradi bolezni ali invalidnosti ne morejo zapustiti doma. In za tiste posameznike, ki jim tak način komunikacije bolj ustreza.

Online psihoterapija je v koraku s časom.

Vse naprednejša informacijska-telekomunikacijska tehnologija koristi tudi za lažjo in učinkovitejšo pomoč ljudem v stiski. S svojimi številnimi prednostmi in potrjeno učinkovitostjo je psihoterapija na daljavo odlična alternativa ali pa dopolnitev klasični psihoterapiji v modernejši obliki.


Online terapija (s pomočjo videoklica) zagotavlja popolno zasebnost.

Ker se lahko udeležite terapevtske seanse kar od doma, je strah, da bi na poti k psihoterapevtu srečali poznano osebo, odveč. Zaupnost, h kateri so psihoterapevti zavezani, omogoča, da sami odločate, komu želite razkriti vaše osebne informacije in komu ne.

Psihoterapija preko spleta je priročna.

Za online psihoterapijo na spletnem mestu www.mojpsihoterapevt.si ne potrebujete nobenega dodatnega programa. Vse kar morate storiti je, da se registrirate in izberete ustreznega psihoterapevta. Pošljete mu kratko sporočilo in psihoterapevt vam bo sporočil termin spletnega srečanja. Več o naročanju si lahko preberete tu.
Ob tem vam seveda ni potrebno skrbeti za prevoz ter iskati ustreznega parkirišča. Ne le, da prihranite s tem kar nekaj živcev, tudi časovno usklajevanje je precej lažje.

Psihoterapija preko spleta ponuja širok nabor strokovnjakov. Ker vam ni potrebno misliti na to, koliko je psihoterapevt oddaljen od vas, lahko resnično izberete tistega, ki vam in naravi vaše stiske najbolj ustreza. Seznam psihoterapevtov, ki opravljajo online psihoterapijo, lahko najdete tukaj. Uvodno online srečanje stane le 29 €.

Ali je online psihoterapija učinkovita?

Številne raziskave, ki so bile opravljene v zadnjih letih, kažejo na to, da je online psihoterapija učinkovita pri obravnavi različnih težav in motenj.
B. Wagner, A. B. Horn in Maercker (2013) so v svoji raziskavi želeli preveriti učinkovitost online psihoterapije v primerjavi s tradicionalno obliko psihoterapije, kjer sta terapevt in klient v istem prostoru. Ugotovili so, da je pri klientih z depresivnimi simptomi učinkovitost obeh oblik psihoterapije primerljiva.
Podobno raziskavo so izvedli  Andrews, Davies in Titov (2011), pri čemer jih je zanimala učinkovitost omenjenih oblik psihoterapije pri obravnavi socialne fobije. Tudi oni so potrdili učinkovitost psihoterapije preko spleta.

Oglejte si
naše terapevte



Morda bi vas zanimalo tudi:
Glavne značilnosti psihoterapije
7 mitov o psihoterapiji, ki ne držijo
Je psihoterapija draga storitev?

Novo! Rokovnik

Unikatni rokovnik za podporo pri skrbi zase

Naroči rokovnik
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se