Zgodbe s psihoterapevtskega kavča - težavna najstnica

Špela se je v svojem odnosu z najstnico vrtela v začaranem krogu. Šele obisk terapevtke ji je odprl oči, da se je zazrla tudi vase in z distance pogledala na njun odnos. Veliko stvari je morala spremeniti tudi pri sebi. Predstavlja nam svojo oz. njuno skupno pot.

"V naši družini je stalna borba, konflikt na konflikt. Moj odnos s hčerko je prišel na ničelno točko. Nobenega spoštovanja. Hodiva ena mimo druge, če pa že komunicirava, je to eno samo dretje. Priznam, da izgubljam živce in sem nepotrpežljiva. Zakaj bi jaz njo slišala, če ona mene ne? Popolnoma nič me ne spoštuje, tega si ne dovolim! Od naše zvezdice je ostala le še črnogleda »drugačna« punca, s popolnoma spremenjenim videzom, na pol obrito glavo z uhani v nosu in tetovažami, njene ocene so drastično padle…

Ko sem šla po pomoč za hčerko, nisem vedela, da pravzaprav pomoč potrebujem tudi jaz. Res je, da sem se nezavedno počutila, kot da vse delam narobe in imela sem stalen občutke krivde. Čeprav sem naredila vse, kar sem lahko, je bilo vedno vse kot »bob ob steno«.

Šele z obiskom pri terapevtki sem ugotovila, da ne znam podpreti niti sebe, kaj šele hčerko. Zelo mi je bilo v pomoč, da smo se lahko skupaj pogovarjali na spoštljiv način. Šele ob sliki, ko sem videla, kaj počnem in kako ter s pomočjo terapevtke, sem zmogla videti najin odnos z distance. Tam je bil prostor, kjer me je hčerka dejansko slišala, pa mislim, da tudi jaz njo, nastal je prostor za komunikacijo. Spet sva dobili stik. To, da me hčerka spet pogleda v oči, je zame neizmerno darilo. Pa to, da nama je terapevtka pomagala, da sva lahko izrazili zamere. Nisem niti slutila, da sem s svojim vedenjem nevede povzročala hčerki tolikšne bolečine.

Najbrž se sprašujete, če je sedaj vse romantično: ne ni, vendar pa se brusiva v tem, da se da marsikaj rešiti na spoštljiv način. Odkar sem razvila vsaj nekoliko več zaupanja v hčerko, nazaj tudi več dobim. Neverjetno, kako sem bila usmerjena le v »slabe strani« res nisem znala drugega kot izražati le zaskrbljenost in delati »črne scenarije«."



Špela, 47 let

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo tudi:
Postavljanje meja in izsiljevanja pri otrocih
Osebna psihoterapija
7 mitov o psihoterapiji


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se