Zgodbe s psihoterapevtskega kavča - motnje hranjenja

Na psihoterapevtskem kavču se zapisujejo številne zgodbe. Helena nam je predstavila svojo bitko z motnjami hranjenja.

"Leta in leta sem bila ujeta v prepričanje, da sem debela. Ne samo prepričanje, počutila sem se debelo. Gnusno. Pogled nase je sprožal takšen gnus, da se mi sploh ni bilo treba truditi, da nisem jedla. Moje telo je bilo grdo; občutki gnusa in manjvrednosti pa močnejši od vseh ostalih: lakota, izčrpanost, redno vrtenje v glavi, slabosti...

Po nekaj mesecih terapije sem spoznala, da problem ni moja anoreksija in občasni napadi bruhanja, to so bile posledice drugih težav, veliko globljih in skritih pred očitnimi simptomi, ki so se kazali na mojem telesu in odnosu do njega. S terapijo sem lahko ugotovila, kako kompenziram določene manjke in frustracije. Do sedaj sem uspela razrešiti glavni impulz, da ko začutim gnus, ne grem v bruhanje ali odrekanje hrane. S terapevtom še vedno iščeva vse možne vzroke za tako močne občutke gnusa in z vsakim uvidom čutim več ljubezni do sebe, do svojega telesa. Delava na tem, da se ne zanemarjam in zapostavljam več.

Vem, da bodo določene posledice prehranskih motenj morda ostale, ampak verjamem, da izvor motnje odpravila in lahko zaživela... ja, svobodno in sproščeno."


Helena, 39 let

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo tudi:
Anoreksija - bolezen sodobnega časa
B
ulimija - cikel prenajdenja in bruhanja
P
sihodieta


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 11, marec 2023

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se