Bulimija - cikel prenajedanja in bruhanja

Bulimija je resna duševna motnja, ki se razvije iz zapletenega prepleta bioloških, psiholoških in družbenih dejavnikov. Predstavlja motnjo hranjenja, za katero je značilno pretirano prenajedanje, ki mu sledi namerno bruhanje.

Pri tem se sprosti fizično neugodje in zmanjša strah pred pridobivanjem teže. Ob tem se izmenjujejo močni občutki tesnobe, napetosti, krivde, jeze, gnusa, strahu in sramu zaradi prenajedanja in bruhanja. Te občutke lahko pomiri le novo prenajedanje. Bulimija se običajno pojavi v pozni adolescenci ali zgodnji odraslosti. Traja več let.


Znaki bulimije

Znaki bulimije so naslednji:
- ponavljajoči se vzorec prenajedanja s hrano, kateremu sledi epizoda bruhanja,
- zloraba odvajalnih sredstev,
- pretirana telesna vadba,
- pogosti odhodi na stranišče med in po obrokih.
K temu so lahko pridružene tudi druge motnje: depresija, tesnoba, zloraba substanc, različne zasvojenosti in osebnostne motnje.

Osebe, ki se spopadajo z bulimijo, se svojih težav sramujejo, skrivajo se pred drugimi, ko se prenajedajo in praznijo. Običajno imajo normalno telesno težo. Včasih je težko razlikovati med osebo, ki se intenzivno ukvarja s športom zaradi zdravja in dobrega počutja in osebo, ki s telovadbo odpravlja posledice pretiranega basanja s hrano.


Dva tipa bulimije

Ločimo dva tipa bulimije:
- purgativni tip: epizodi prenajdenaja sledi bruhanje, pomoč z odvajali in diuretiki in
- nepurgativni tip: prenajedanju sledi stradanje ali pretirana telesna dejavnost.

Zdravljenje bulimije

Lastna motivacija je ključnega pomena pri zdravljenju bulimije. Najustreznejše je zdravljenje, ki ne odpravlja le simptomov, kot so bruhanje, stradanje, jemanje odvajal, temveč ugotavlja tudi, kje so vzroki nastanka motenj ter vzpostavlja zadovoljivo psihično in socialno funkcioniranje. Vključitev psihoterapije je nujnega pomena.

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo tudi:
Zgodbe s psihoterapevtskega kavča - motnje hranjenja


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se