Tehnika za prekinitev izsiljevalnega vedenja pri otrocih

Tehnika se imenuje »USTAVI, POČAKAJ, PREUSMERI«.


Učinkovita je predvsem pri neubogljivosti, pomanjkanju vztrajnosti, kršenju pravil in pričkanju.

Fokus tehnike je v namernem prekinjanju izogibalnega vedenja pri otroku, ki ga vzpostavimo takrat, ko omenjeno vedenje nastopi. Uporaba za nazaj ni učinkovita. Ne gre za kaznovalno ali maščevalno, temveč za omejevalno tehniko, ki tudi ne krni otrokovega dostojanstva. Vse, kar hočete doseči, je da otrok opusti neustrezno vedenje in se ustavi, nato pa nadaljujte z vsakdanjimi aktivnostmi.


Situacija: Otrok ne uboga, izsiljuje, ne dela tistega, kar ste ga prosili, dela nekaj, česar mu ne dovolite…

1. korak: najprej otrokovo vedenje ustavite. Brez razpravljanja ga prestavite na najbližji primerni prostor (v kak miren kot) in bodite zraven njega.

2. korak: počakajte, dokler ne utihne. Ko otroka prestavite, ostane na mestu brez kakršne koli nadaljnje interakcije z vami, dokler ne utihne in se ne umiri (za 15 sekund).

3. korak: preusmeritev: recite otroku, naj gre delat nekaj drugega – tisto, kar bi moral narediti. Izognite se očitkom in govorancam – postopek je najbolj učinkovit, kadar ga opravite s čim manj dramatičnosti. Vaš način naj izraža odločnost in vztrajanje, naj otrok upošteva pravila. To je težko, ko ste znervirani in tik pred izbruhom, zraven vas pa je vreščeč otrok, ki vam pravi, da vas sovraži in da ste krivični. Ključ do uspeha pri izvajanju tehnike je enostavno vaja in pa vztrajnost – večkrat ko postopek ponovite, hitreje si ga bo otrok zapomnil. Večina majhnih otrok, pravita avtorja, se postopka nauči v dnevu ali dveh, če se za to potrudimo. Če otrok na navodilo (»Stoj in bodi tiho«) reagira s čustvenim izpadom, počakajte da le-ta mine, ne da bi vzpostavili interakcijo. Preusmeritev pa naj bo primerna stopnji otrokovega jezikovnega razvoja.

Večji otrok sprva verjetno ne bo ostal tam, kamor ga boste postavili, zato bodite zraven in ga postavite nazaj. Možno je, da bo v začetku to potrebno ponoviti velikokrat, dokler se otrok ne prepriča, da mislite resno. Ne odnehajte! Pri fazi »počakaj« lahko pričakujete, da bo otrok poskusil vse, kar je v njegovi moči, da vzpostavi prejšnje stanje. Verjetno se bo pritoževal, prerekal, spraševal, »moral iti lulat«, jokal, cvilil ali pa se vam smejal, vas obtoževal, da niste pravični … Vendar naj vas ne preslepi in spravi v interakcijo. Med to fazo interakcije ne sme biti, dokler otrok ne utihne, nato pa ga hitro preusmerite. Z otrokom se lahko pogovarjate med to fazo.

Pričakujte, da bo prvo obdobje uporabe metode težko, zato se tega lotite, ko boste imeli dovolj časa. Ko bo postopek utečen v domačem okolju, pa ga lahko začnete uporabljati tudi drugod.

Omenimo še, kakšno ravnanje staršev je primerno ob strahovih, bojaznih in zaskrbljenosti otrok (otrok npr. noče spati v svoji postelji, se boji šolske naloge,…). Starši naj otroku onemogočijo, da bi se izognil neprijetni situaciji, temveč naj se z njo sooči in jo premaga. Otroka lahko tolažite, povejte mu, da ga razumete, vendar ne urejajte stvari namesto njega, saj jo je zmožen urediti sam.

Kaj pa pozitivno ojačevanje?

Pozitivno ojačevanje (pohvala ipd.) je tudi lahko koristno, vendar moramo hkrati tudi postaviti meje. Najpomembnejše sredstvo pozitivne ojačitve, ki ga starši lahko uporabimo, je naša pozornost. Tudi ponavljajoče se neprimerno vedenje (npr. nagajivost) se namreč večinoma pojavlja ravno zaradi pozornosti, ki jo otrok pridobi na tak način. Da bi bili učinkoviti, mora pozitivna ojačitev nastopiti neposredno takrat, ko je izkazano primerno vedenje. Izogibajmo se pretirani pohvali (»čudovito, najboljše, neverjetno, …«), temveč bodimo realistični.

Nataša Durjava, mag. socialne pedagogike, geštalt izkustvena družinska psihoterapevtka

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo tudi:
Postavljanje meja ali izsiljevanje pri otrocih
P
ravljice o družini kot terapevtski pripomoček
Vzgoja otrok: kar sejete, to žanjete


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje, št.2

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se