Stopnje stresa

Izraz stres je v biološkem pomenu prvi uvedel madžarski endokrinolog Hans Selye. V letih pomoči svojim pacientom, ki so se soočali s stresom, je kasneje razširil pojem tudi na področje psihologije. Stres je opisal kot nezmožnost organizma, da se pravilno odzove na dejanske ali zamišljene čustvene ali fizične grožnje. Razvij je teorijo, ki jo je poimenoval »generalizirani adaptacijski sindrom«.


Omenjena teorija nakazuje, da se stres pojavlja v treh različnih stopnjah:

Stopnje stresa


Faza alarma

Prva faza se pojavi, ko človeka nekaj fizično, psihično ali čustveno razdraži. V njem se sproži spontantana reakcija v borbi proti povzročitelju stresa. Fizična reakcija se izrazi skozi »boj« ali »beg«, kar po telesu sprosti val adrenalina. Če je stres le akuten, telo v kratkem času (v nekaj urah do dneh) zopet okreva in stres ne pusti posledic. Če pa je stres kroničen in dolgotrajen, začne najedati telesno odpornost in posameznik postane dovzetnejši za različne bolezni in obolenja.

Znaki: povišan srčni utrip, potenje, hladna koža, napete mišice.

Faza upora

Čeprav je posameznik še vedno izpostavljen stresu, ki se lahko vleče tudi tedne in mesece dolgo, na videz izgleda, da se je telo na to navadilo. V fazi upora si telo prizadeva priti v ravnovesje (proces se imenuje homeostaza). Simptomi, ki so v fazi alarma močno izraženi, se sedaj umirijo. Vendar le navidezno, saj lahko brez ustrezne intervencije privedejo do izčrpanosti.

Znaki: utrujenost, težave s spanjem in splošno slabo počutje. Preutrujenost se kaže skozi razdražljivost, anksioznost, težave s koncentracijo in slabo produktivnost. To sproži še več stresa in začarani krog se nadaljuje.


Faza izčrpanosti

Faza izčrpanosti nastopi, ko se telo že nekaj tednov, mesecev ali let bori. Pod vplivom kroničnega stresa začne telo podlegati virusnim in bakterijskim infekcijam. Telesni viri so popolnoma izčrpani, raven stresnih hormonov pa narašča. Dolgotrajni stres pusti posledice tudi na mentalnem zdravju in lahko privede do pojava duševnih motenj.

Znaki: kronične bolezni, anksioznost, depresija, visok pritisk, kardiovaskularne bolezni, avtoimunska obolenja, diabetes in rak.Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi vsaka tretja oseba na svetu kazala znake stresa. Ocenjujejo, da so bolezni povezane s stresom razlog 70-90% obiskov pri zdravniku. Če se trenutno nahajate v stresni situaciji in ne vidite več izhoda, ali pa pri soočanju s stresom v življenju potrebujete pomoč, se lahko obrnete tudi na certificiranega psihoterapevta.

Oglejte si
naše terapevte, ki vam lahko pomagajo pri stresu


Morda bi vas zanima še:
Samoocenjevalni test - Stres na delu
Zgodbe s psihoterapevskega kavča
10 znakov, da je čas za obisk psihoterapevta


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje, št. 5, jun 2021

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se