Kdaj na psihoterapijo?

Današnji tempo življenja narekuje hitrost in učinkovitost človeka ne glede na ceno. Občutki izčrpanosti in preobremenjenosti, pomanjkanje časa zase, za družino in prijatelje so stalnice marsikaterega posameznika. Ob tem pa še obremenitve na delovnem mestu in težave v partnerskem odnosu in odnosih z otroki. Težave se kopičijo, postanejo intenzivne in dalj trajajoče,  občutki nemoči in brezvoljnosti pa se lahko stopnjujejo v anksioznost, depresivnost ali druge duševne motnje.

Ne čakajte, da življenje postane neznosno, poiščite pomoč pravočasno.

Ob vnetem slepiču vam lahko pomaga le kirurg, ki je specializiran za zdravljenje tovrstnih težav, zato se boste zatekli k zdravniški pomoči. Tako tudi pri težavah v duševnem zdravju lahko pomaga izurjen in izkušen strokovnjak, ki je opravil dolgotrajno in poglobljeno izobraževanje iz psihoterapije, se opremil z ustreznimi znanji in metodami, s katerimi bo razpolagal v procesu pomoči. Obenem je pomembno, da je psihoterapevt vseskozi v procesu supervizije (kjer razrešujejo svoje čustvene, etične in strokovne dileme, s katerimi se srečuje pri svojem delu s klienti).

Kaj pa sploh je psihoterapija?

Psihoterapija je proces, v katerem posameznik v varnem in visoko zaupnem okolju predeluje svoje težave, spreminja problematična temeljna prepričanja, ozavešča svoja ravnanja in išče možnosti za spremembo le-teh. Psihoterapija združuje vrsto tehnik, namenjenih zdravljenju ali odpravljanju vedenjskih in drugih duševnih težav pri ljudeh. Temelj psihoterapije je medčloveški odnos - odnos in pogovor med terapevtom in klientom.
Ključni cilj je, da posameznik postopno izboljšuje svoje počutje in tako veča kvaliteto lastnega življenja. Skozi psihoterapijo raziskuje samega sebe, se spoznava in tako postaja bolj avtonomen, v večji meri lahko izkoristi svoje potenciale. Psihoterapevt pa klientu zagotavlja varno in zaupno okolje, v katerem je slišan, sprejet in spoštovan.

Komu je psihoterapija namenjena?

Čeprav marsikatero težavo rešujete sami ali se po pomoč obrnete k prijateljem in znancem, pa ob določenih težavah potrebujete nekoga, ki je izurjen za tovrstno pomoč, ki vas bo poslušal, ne bo sodil vaših dejanj, ne bo podajal svojih nasvetov, temveč vam bo pomagal pri iskanju rešitev, ki so primerne ravno za vas.

Psihoterapija je ustrezna oblika pomoči, če

• doživljate stres in izgorevate
• se pojavljajo občutki tesnobe in panični napadi (anksioznost)
• imate težave z izražanjem in obvladovanjem čustev, 
• opazite pri sebi neutemeljene strahovi, ki ovirajo vaše vsakodnevno funkcioniranje
• ste potrti, vas prevzema depresija, se sprašujete o smislu življenja
• se soočate z spremembami v življenju ali izgubami
• ste v stiski zaradi travmatičnih dogodkov
• imate težave v medosebnih odnosih
• ste nezadovoljni s svojim življenjem
• imate občutja manjvrednosti, pomanjkanje samozavesti
• doživljate bolečino, za katero ni pojasnjenega telesnega vzroka
• želite osebnostno rasti in razvijati lastne potenciale (osebna rast).

Če se odločite za psihoterapijo, niste šibki.

To pravzaprav pomeni, da ste pogumni, pripravljeni vzeti svoje življenje v svoje roke, samoraziskovati in narediti korak k boljšemu počutju.

Kako veste, da psihoterapija deluje?

Psihoterapija ni preprost proces in ne pozna bližnjic, zahteva pogum in delo. Ni čudežna rešitev do popolne preobrazbe osebe, vodi le do sprememb, ki jih posameznik sam želi doseči.  Vodi k izboljšanju, ki ga posameznik v vsakdanjem življenju občuti kot boljše počutje, kakovostnejši medosebni odnosi, večja samostojnost,  …

Oglejte si
naše terapevte


Morda vas bi zanimalo tudi:
Kako izbrati najboljšega psihoterapevta zase?
7 mitov o psihoterapiji
Je psihoterapija draga storitev?


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se