Mateja Košnik

Specializantka psihoterapije, univ. dipl. psiholog

Analitična psihologija
 • Planina 3, Kranj
 • 3 leta izvajanja terapij

"Dokler ne ozavestimo nezavednega, bo nezavedno usmerjalo naše življenje, mi pa bomo temu rekli usoda."
- Carl Gustav Jung


 • Občutkih praznine, ko življenje izgubi smisel, želji po bolj polnem življenju. Ko nas prevzame občutek, da življenje ni več v barvah, ampak vse prekriva tančica sive koprene.
 • Težavah v medosebnih odnosih. Mogoče opažate , da se vedno znova znajdete v zvezah ali prijateljstvih z različnimi osebami, kmalu pa se pojavijo enake težave kot v prejšnjih. Ali pa se v istih odnosih vrtite že leta in leta ne da bi se vzorci komunikacije, interakcij in občutkov spremenili.
 • Občutkih napetosti, pretiranega sramu in krivde. Kadar razumsko situacijo razumete in veste, da »ni tako hudo«, vendar se misli vseeno zapletajo in občutki nelagodja, skrbi, sramu, krivde … poglabljajo.
 • Občutku nesamozavesti in težavah pri izražanju svojega mnenja. Ko pri delu, v odnosih z bližnjimi in znanci ali v skupinah izgubite moč in prepričanje, da lahko izrazite svoje misli, ko podvomite v primernost svojih razmišljanj in raje ostajate tiho.
 • Občutkih depresivnosti. Izgubljate zanimanje za ljudi in stvari, ki so vam včasih prinašale veselje in se raje zapirate vase. Večina opravkov je muka, počutite se izčrpane, povečal se vam je apetit (ali pa ste izgubili željo po redni prehrani), zmorete vedno manj …
 • Psihosomatskih motnjah. Ko opažate, da so se vam pojavili fizični simptomi, vendar za njih tudi z zdravniško pomočjo niste našli vzrokov.
 • Soočanju z izgubo. To je lahko izguba ljubljene osebe in imate občutek, da žalovanja ne morete zaključiti. Lahko je boleča izguba »življenja, kot je bilo prej« po ločitvi, izgubi službe/statusa, po bolezni itd. in nikakor ne morete zopet najti sebe.
 • Predelavi travme. Ugotavljate, da so vam pretekle izkušnje (fizično, spolno nasilje, nezdravi odnosni vzorci, nezdravo primarno družinsko okolje, nesreče itd.) pustile psihične rane, ki ne nehajo boleti in bi se radi soočili z njimi.
 • Želji in volji po raziskovanju in spoznavanju sebe in globljih plasti psihe  - želja po individuaciji in postati »to, kar ste«.

Pomembno: Do nadaljnjega zaradi polne zasedenosti terminov ne sprejemam novih klientov.

Po zaključenem študiju psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani sem nekaj let delala v šoli kot svetovalna delavka. Kasneje sem 10 let delala in sodelovala v socialnem varstvu na področju zaščite otrok in mladostnikov, oseb s posebnimi potrebami, nasilja v družini, dela z osebami s težavami z odvisnostmi … V letih dela na socialnem področju sem se stalno izobraževala v okviru seminarjev, okroglih miz, timskih sodelovanj in se dodobra spoznala z družbeno in družinsko dinamiko, ki skupaj s posameznikom tketa niti usode.

Med delom sem zaključila prvo stopnjo izobraževanja Kognitivno-vedenjske terapije, kasneje pa sem začutila, da potrebujem globlje znanje, zato sem se odločila za študij analitične psihologije na Univerzi Sigmunda Freuda, kjer sem leta 2020 zaključila štiriletno izobraževanje.

Delam pod supervizijo Olge Kondratove. Nujen in izredno pomemben del psihoterapevta je njegova lastna izkušnja terapije, zato sem tudi vključena v osebni proces, imam pa tudi izkušnje s skupinsko terapijo, skupaj več kot 200 ur.

Pri delu sem zavezana etičnemu kodeksu Slovenske krovne zveze za psihoterapijo in Kodeksu poklicne etike psihologov.

Psihoterapijo izvajam v slovenskem in angleškem jeziku.

Preberite si intervju z mano
Članstvo v psihoterapevtskih organizacijah
 • SZAP - Slovensko združenje za analitično psihologijo 

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 8, junij 2022

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se