Natašo Berdnik, specializantko gestalt psihoterapije smo povabii na kratek intervju, da bi jo še bolje spoznali:

Kako to, da ste se odločili postati terapevtka?

Zame ta pot ni bila načrtovana, temveč sem sledila notranjemu občutku in želji po avtentičnosti, da bi tudi v odnosih jaz lahko bila jaz. Ena izkušnja me je peljala k drugi in tako sem počasi odkrivala globine svojega jaza. Nič se ni zgodilo čez noč. Vsako novo spoznanje je v meni podžigalo vse večjo radovednost in zanimanje po raziskovanju človeškega vedenja, razmišljanja in čutenja, kako fascinantna bitja smo. Lepota tega poklica je spoznavati kako kreativna bitja smo, ko se je potrebno adaptirati na celo najbolj nemogoče razmere v okolju. Moč volje do življenja vsekakor prevladuje nad obupom.


Kaj je še posebej značilno za vaše delo, bi lahko rekli, da se po čem razlikujete od drugih psihoterapevtov?

Verjamem, da vsak terapevt najbolj oblikuje svoje delo ravno s svojo osebnostjo in po tem je vsak unikaten.
Večino svojega odraslega življenja raziskujem in poskušam razumeti nefunkcionalne odnose, odvisnost od odnosov, zato je to tudi tematika s katero najbolj rezoniram. Pri ustvarjanju in raziskovanju svojega diplomskega dela, me je najbolj fascinirala travma zapuščenosti, ki je tesno povezana ravno z odvisnostjo in osamljenostjo. Za nadaljevanje tega raziskovanja sem se odločila napisati knjigo "Nič več sam", kjer naslavljam prav to tematiko osamljenosti, ki je posledica travme zapuščenosti.

Kaj vaši klienti najbolj cenijo pri vas?

Da je to prostor, kjer lahko govorijo o stvareh, o katerih se tam zunaj nimajo s kom pogovarjati, da sem tukaj samo zanje in se počutijo sprejete.


Kaj bi povedali nekomu, ki okleva z obiskom psihoterapije, a ve, da jo potrebuje?

Ste na pravi poti. S to odločitvijo kažete, da ste pripravljeni prevzeti odgovornost za svoje življenje, saj je le to samo v vaših rokah. Kadar dvomite, je vredno poskusiti. Ko poskusimo, dobimo izkušnjo in na podlagi izkušnje se lažje odločimo kaj je za nas prava pot.

Kam usmerjate svoja zanimanja in interese v prostem času, imate kakšen zanimiv hobi? 

Resnično uživam v kolesarjenju, ko s partnerjem raziskujeva nove lokacije, naravo doživljam drugače, kot iz avtomobila ali peš.
Na kolesu imam občutek svobode,ker se lahko ustaviva kjer želiva. Včasih je to center mesta, drugič se zlekneva na travo ali plažo in nato nadaljujeva, ko se nama spet zahoče. Na ta način si res napolnim baterije.

Nataša Berdnik, hvala za odgovore.

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 9, oktober 2022

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se