Kako prepoznate obsesivno kompulzivne motnje?

Vsakdo se je že kdaj v svojih mislih srečal s čudno mislijo in idejo. Večina je takšno idejo lahko odgnala, osebam z OKM pa se takšne misli vseskozi vsiljujejo in vzbujajo strah, obenem pa imajo občutek, da bodo izgubili razum. Za obsesivno kompulzivno motnjo so značilni vsebinsko različni simptomi ali njihove kombinacije. Lahko pa se ti simptomi skozi različna življenjska obdobja tudi spreminjajo.

Začarani krog preverjanja in dvoma pri obsesivno kompulzivni motnji

Dvom, ki je lahko čisto realen, lahko sili osebo k stalnemu preverjanju, vendar pa postane z nenehnim vsiljevanjem pretiran. Vsakomur se lahko zgodi, da pozabi izključiti likalnik. Osebam z OKM pa se taka misel lahko vsiljuje še po tistem, ko so že preverile in se prepričale, da je izključen. Preverjanje jim za kratek čas nudi pomiritev, vendar se lahko kmalu zopet pojavi dvom. Dvom osebam lahko sprožajo misli, da so iz malomarnosti povzročile škodo. Lahko se vsiljuje dvom v lastno zdravje in temu sledi preverjanje pri zdravnikih. Pogosto se pojavlja tudi obsesivni dvom v partnerja, ki lahko po nepotrebnem povzroči prekinitev partnerske vezi.

 

Prisilno iskanje magične podpore v ritualih vraževerja

Športniki često za povečanje samozaupanja izvajajo določene postopke, ki so v preteklosti spremljali njihove uspehe. Osebam z OKM pa rituali navadno zagotavljajo sigurnost, da se ne bo njim ali njihovim bližnjim zgodilo kaj slabega. Rituali, ki jih morajo opraviti so zahtevni za izvedbo, saj morajo biti opravljeni po točno določenem postopku in pospremljeni s pravimi mislimi. Če ni opravljen pravilno, je ritual potrebno ponoviti, da izniči nevarnost situacije.


Strah pred mikrobi oz. ti. misofobija

Vsakdo se lahko dotakne nečesa umazanega in umazanijo kar čuti na rokah, a ko si roke opere, pozabi na vse skupaj. Osebo z OKM pa lahko spremlja občutek umazanosti še kar naprej, kljub temu, da je realno umazanijo odpravila. Prav tako jo lahko vsiljive misli priklepajo k čiščenju in dezinfekciji doma. Oseba se v resnici ne boji realnih klic, temveč produkta svoje domišljije, saj vsiljive misli sprožajo nenehen dvom o čistoči.

Strah pred izgubo nadzora nad agresivnimi impulzi in neprimernim seksualnim vedenjem

Osebe, ki trpijo za to vrsto simptomov OKM je groza, da bodo izgubile nadzor in svoje čudne misli udejanjile. Lahko se vsiljujejo misli, da bodo nekoga od bližnjih poškodovale. Mučno tesnobo lahko začutijo že zgolj ob pogledu na nože, zato jih pričenjajo skrivati pred seboj ali se izogibati situacijam, kjer bi lahko prišle z njimi v stik.

Lahko se jim obsesivna misel pojavlja med vožnjo, da bodo koga povozile ali zapeljale na nasprotni pas.
Pogosto se mamicam po porodu pojavljajo strahotne misli, da bi lahko svojega otroka vrgle skozi okno ali ga drugače poškodovale.
Lahko se vsiljuje misel, da ima pedofilna nagnjenja.

Čeprav osebe ničesar od tega ne bodo storile, so obsesije, ki jih preganjajo grozljive. O sebi imajo osebe zaradi vsiljivk izredno slabo mnenje ter čutijo občutke krivde že zgolj za misli, ki se jim vsiljujejo, kljub temu, da misli niso v skladu z lastnimi načeli in jih ne morejo odgnati. Osebe lahko zamajejo misli dvoma v spolno identiteto. Sram lahko sprožajo obscene misli ali strah pred neprimernim seksualnim vedenjem v javnosti.

 

Kopičenje stvari in podatkov

Osebe s posebnimi simptomi OKM kopičijo stvari, ki jih ne morejo zavreči, čeprav jim vedno bolj omejujejo življenje. Na stvari so intenzivno navezane in jim predstavljajo celo del njihove identitete. Hkrati se zavedajo, da so količine stvari pretirane in se jih pred drugimi sramujejo.


Ana Matijevič, psihoanalitična psihoterapevtka

Morda bi vas zanimalo še:
Imate obsesivno kompulzivno motnjo?
Kaj vzdržuje simptome OKM?
Vse o psihoterapiji

Oglejte si
naše terapevte

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje, št.2

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se