Dr. Yalom spoznal koristi psihoterapij na daljavo

Celo najbolj modri, izkušeni in odprti strokovnjaki v svetu psihoterapije lahko včasih na nove izume na področju psihoterapije gledajo z določeno mero skepticizma. Pred parimi leti sta ustanovitelja spletnega mesta Talkspace k sodelovanju povabila dr. Irvina Yaloma, svetovno znanega eksistencialnega psihoterapevta in avtorja mnogih uspešnic na področju psihoterapije. Njegov prvotni odziv na online psihoterapijo ni bil nič kaj pozitiven.

Dr. Yalom je kot terapevt in profesor s klienti že več desetletij delal kot »tradicionalni« psihoterapevt (osebno, v svoji ordinaciji). Bil je nasprotnik psihoterapij ki niso vključevale osebnega stika. Njegovi pomisleki so zajemali predvsem terapevtovo okrnjeno dojemanje klienta. Spraševal se je, kako naj preko telefona ali videoklica na računalniškem ekranu jasno razbere obrazno mimiko, nasmehe, poglede in drugo pomembno neverbalno komunikacijo, ki je ključna za razumevanje klienta in razvoj intimnega terapevtskega odnosa.

Nekaj let kasneje se je njegova klientka preselila daleč na sever, kjer kilometre daleč ni imela dostopa do nobenega terapevta. Dr. Yaloma je kmalu prosila, če lahko opravljata terapijo preko Skypa. Privolil je in čez čas začel spoznavati prednosti svetovanja na daljavo. Začel je sprejemati kliente iz vsega sveta in postal navdušen nad koristmi tehnologije, ki jih je ta imela za razvoj psihoterapije. Kot vemo, je najpomembnejši del psihoterapije odnos med klientom in psihoterapevtom. Raziskovalci Revije za telemedicino in telekomunikacije (Urness, Wass, Gordon, Tian, Bulger, 2006) so ugotovili, da ta s terapijo preko spleta nikakor ni okrnjen. Klienti, ki so bili del raziskave, so namreč izrazili enak nivo zadovoljstva s terapijo na daljavo kot terapijo v živo. Povedali so, da so bili zmožni spregovoriti in deliti isto količino informacij, kot bi jih v živo. Na splošno so bili zadovoljni z zagotavljanjem storitev in potekom svojih psihoterapevtskih srečanj. Edina razlika, ki se je pojavila, je bil nekoliko slabši občutek podpore v online terapiji kot v osebni terapiji.Vsi psihoterapevti na mojpsihoterapevt.si, se zavedajo omejitev online terapije in se trudijo biti na to ves čas pozorni. Ob ustrezni osredotočenosti terapevta je lahko online psihoterapija zelo dober približek osebni terapiji. Če po uvodnem srečanju ali prvih urah psihoterapevt oceni, da bi bila ustreznejša osebna srečanja, to klientu predlaga in nadaljnja psihoterapevtska srečanja potekajo osebno, v prostorih terapevta.

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo tudi:
Kaj je online psihoterapija?
Kako izbrati najboljšega psihoterapevta zase?
Z
godbe s psihoterapevtskega kavča

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 11, marec 2023

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se