5 vprašanj pred prvim obiskom psihoterapije

Povsem normalno je, da občutimo nelagodje, lahko tudi strah, ko se podajamo v neznano. Pred prvim obiskom psihoterapevta se sprašujemo, kako se bomo počutili, kaj nas bo spraševal, kaj če nam bo neprijetno…?

Ta vprašanja imajo mnogi in so nekaj povsem normalnega oz. nakazujejo našo »obrambo« pred neznanim. Dobro je, če ob tem, ko razmišljamo o terapiji, da o njej tudi čim več preberemo, saj je dandanes mogoče najti o tej temi res ogromno vsebin. Le-te nas bodo na uvodno srečanje s terapevtom bolje pripravile, nam znižale napetosti, počutili se bomo bolj opogumljeni, hkrati pa se bo znižala tudi verjetnost, da bi srečanje s terapevtom tik pred zdajci odpovedali.


V sebi skrivate moč, da ste šli po pomoč

S tem, ko ste se obrnili na strokovnjaka, ste pokazali svojo notranjo moč, da ste poiskali pomoč. Zavedate se, da je mogoče vaše težave rešiti oz. jih narediti obvladljive. Strokovnjak vam bo pokazal kako ter vas naučil ustreznih odzivov in tehnik, s katerimi si boste lahko pomagali.
Glede na to, da vsi zdravstveni kazalniki kažejo porast različnih duševnih težav, motenj in stisk, se zavedajte, da v tem niste sami. Veliko ljudi čuti enako in se sooča s podobnimi problemi, kot vi. Le da nekateri prepoznajo, da temu sami ne bodo kos, da ob sebi želijo strokovnjaka, ter da želijo zaživeti bolj polno, z manj stiskami ter se opolnomočiti za vse prihodnje izzive, ki jih v življenju še čakajo.

1. Kaj bodo rekli drugi?

Ljudje, ki razumejo, kaj psihoterapija je in kako lahko pomaga, vam bodo za storjeni korak le čestitali in vam pritrdili, da ste na pravi poti. Zavedajo se, da je za to potreben pogum in da s tem želite biti odgovorni do sebe, pa tudi do drugih, do svojih bližnjih. Kdor ne razume pomena psihoterapije in kaj ta prinaša v življenje posameznika, bo imel o tem koraku svoje mnenje, kar izvira iz njegovega neznanja, lahko pa tudi iz strahu pred vpogledom v svoj jaz.

2. Morda moj problem ni dovolj velik?

Noben problem ni za psihoterapijo premajhen, nepomemben ali celo prevelik in nerešljiv. S terapevtom se bosta problemov lotila korak za korakom, v vašem ritmu. Verjetno bosta na tej poti naletela na tudi kaj nepričakovanega, kar je prav. Z vsakim obiskom boste bolj napredovali in spoznali veličino spoznavanja sebe, svojih odzivov in razmišljanj.

3. Moram terapevtu povedati vse?

Kaj in koliko boste zaupali terapevtu, je odvisno od vas. Morda na začetku ne boste sposobni povedati vsega, a s tem ko bo vajin odnos postajal globlji in zaupljivejši, boste lahko povedali tudi to, kar ne vedo niti vaši najbližji. Terapevt bo z vami ustvarjal varen prostor. Verjetno se boste tekom terapije soočali s strahom pred soočanju z lastnimi problemi in da bodo na plan prišla čustva, ki ste se jim dolgo izogibali. Terapevt vas ne bo silil, da bi govorili o čemer, kar niste pripravljeni. O tem boste spregovorili, ko boste pripravljeni, prisile ne bo.

4. Kako dolgo bom obiskoval terapevta?

Nekateri posamezniki se pri terapevtu oglasijo le nekajkrat, drugi ga obiskujejo dalj časa. Na to vpliva več dejavnikov: obseg težav, motiviranost klienta, ujemanje s terapevtom in teoretski pristop terapevta. Vsaka terapija ima strukturo, s svojim začetkom in koncem. Klient in terapevt postavita cilje terapije in temu tekom procesa sledita. Mnogo posameznikov spozna, da s psihoterapijo pridobivajo tudi druge notranje moči, ki pomembno vplivajo na njihovo življenje in s terapijo nadaljujejo, saj jih opolnomoči, podpira in motivira na njihovi poti, ki jo želijo v življenju doseči. Po zaključku terapije tako ne boste postali idealni, ampak se boste opremili z notranjo močjo in pridobili dodatne sposobnosti pri soočanju z življenjskimi težavami. Zelo pomembno za uspeh terapije je tudi to, da interes oz. potreba po obisku terapije izhaja iz posameznika in ne kot prisila s strani drugih ali okolja.

5. Kaj če se s terapevtom ne bom ujel?

Nič ni narobe, če bi začutili, da terapevt, h kateremu ste odšli na uvodni razgovor, ni najboljši za vas. Morda bo enako začutil tudi terapevt in vam predlagal, da si poiščete drugega. To ni nič hudega, saj je za terapevtski odnos in uspešnost terapije res ključnega pomena, da zgradita zaupen, varen odnos, v katerem boste lahko iskreni, odprti in se počutili podprte.

Psihoterapija je najboljša odločitev v življenju

Klienta, ki sta se za psihoterapijo že odločila, sta predstavila svoje izkušnje z obiskovanjem psihoterapije:

»Zame je bila to ena najboljših odločitev v življenju, če ne najboljša. Verjamem, da bo za druge prav tako. Morda je komu težko, ker si misli »kaj bodo pa drugi rekli, ali bo delovalo, ali mi lahko kdo pomaga?«. Ampak naj verjame, da živi svoje življenje in psihoterapija ga bo spremenila na boljše. Kmalu ga to, kaj drugi mislijo, sploh ne bo več zanimalo. Postal bo mnogo bolj svoboden.«

»Meni je zelo pomagalo to, da odločitve za psihoterapijo na začetku nisem delila s svojci in da sem psihoterapiji dala priložnost z nekaj urami, in se potem odločila za nadaljevanje. Upam, da bodo tudi drugi našli veliko vrednost v tem procesu in da si bodo s tem življenje razbremenil do te mere, da ne bodo stalno v stanju pripravljenosti oz. preživitvenemu načinu.

Oglejte si
naše terapevte
Morda bi vas zanimalo tudi:
Kaj moramo vedeti o ceni psihoterapije?
Kaj je psihoterapija?
Koristi online psihoterapije


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 15, poletje 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se