Koristi online psihoterapije

Ko spoznamo, da določenim težavam, ki nas pestijo, sami ne bomo kos, si želimo predvsem hitre, strokovne in učinkovite pomoči. V primeru duševnih težav in pomoči v obliki psihoterapije, je prava pomoč certificiran in izkušen psihoterapevt, s katerimi vzpostavimo zaupljiv in varen odnos.

Napredujoče tehnološke rešitve so posegle tudi na področje psihoterapije. Dandanes lahko do psihoterapevta dostopamo preko spleta oz. psihoterapevtko uro opravimo s pomočjo spletne video povezave. Številne raziskave potrjujejo uspešnost online psihoterapije kot uspešno dopolnitev osebnim terapijam ali pa kot samostojni način psihoterapevtskih srečanj.


Ključne prednosti online psihoterapije so naslednje:

Dostopnost

Online psihoterapija je dostopna najširšemu krogu uporabnikov. Dostopnost predstavlja velik potencial za širjenje psihoterapije, saj je priročna za osebe z omejeno mobilnostjo, časovnimi omejitvami, iz oddaljenih krajev in vsem tistim, ki v bližini nimajo ustanov, ki se ukvarjajo z mentalnim zdravjem. Ravno tako se online psihoterapij poslužujejo ljudje, ki delajo, potujejo ali so se preselili v tujino, radi pa bi se posvetovali s strokovnjakom, ki govori njihov materni jezik.  Do teh storitev tako lažje dostopajo tudi invalidi, ostareli, rizične nosečnice ter mlade mamice, ki si težje zagotovijo varstvo za svojega otroka.

Anonimnost

Mnogo ljudi se ne odloči za tradicionalno terapijo, ker jih pri tem omejuje sram. Neprijetno jim je čakati v čakalnici pri terapevtu, kjer lahko srečajo kakšnega znanca. Klient je lahko v procesu online psihoterapije veliko bolj anonimen. Ob registraciji v spletno mesto mu ni potrebno vpisati niti pravega imena, če mu tako bolj ustreza. Ravno tako se bodo nekateri klienti počutili bolj sproščene, če v njihovi neposredni bližini ni terapevta. Kljub navedenemu pa je potrebno poudariti, da ravno odkrit odnos s psihoterapevtom pripomore k večji uspešnosti terapije.

Širša možnost izbire

Če se klient odloči za online psihoterapijo, geografski prostor zanj ni več ovira. To pomeni, da lahko izbere psihoterapevta iz oddaljenega kraja, lahko celo tudi iz druge države.

Fleksibilnost in varčevanje s časom

Klienti se lahko s terapevtom za termin terapije dogovorijo ob katerikoli uri. To je lahko kadarkoli čez dan, lahko pa tudi zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Ker lahko terapevt in klient delata iz zavetja svojega doma, ni potrebno, da bi klient prevozil dolge razdalje do terapevtove pisarne ter tako porabljal dragocen čas in denar.

Dezinhibicija

Komunikacija preko spleta po nekaterih raziskavah spodbuja dezinhibicijski učinek. Online psihoterapija omogoča klientom bolj sproščeno komunikacijo, lažje naj bi odstranili »socialno masko« in se nagibali k hitrejšemu samorazkrivanju.

Usposobljenost

Možnost online psihoterapije omogoča, da klient najde najbolj usposobljenega strokovnjaka, ki bo znal zadostiti njegovim potrebam. Vsak terapevt namreč ni strokovnjak na vseh področjih.

Brez dodatnih spletnih programov

Na spletnem mestu mojpsihoterapevt.si se klienti s psihoterapevti povezujejo na zelo preprost način. Nameščanje dodatnih programov ni potrebno. Nekaj minut pred dogovorjenim terminom se klient registrira v portal mojpsihoterapevt.si, kjer prejme povabilo k videoklicu. Hkrati prejme povabilo tudi po e-pošti. Ko klikne v sporočilu na gumb »Pridruži se«, se enostavno poveže s svojim psihoterapevtom in spletna psihoterapevtska ura se lahko prične.

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo tudi:
Kaj je psihoterapija?
Reši psihološki test o svojem počutju
Certificirani psihoterapevti, ki mi lahko pomagajo

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 11, marec 2023

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se