Tamara Povh Zavnik

Certificirana psihoterapevtka; univ. dipl. psiholog

Geštalt psihoterapija
  • Osebna psihoterapija
  • Online psihoterapija
  • Koper
  • 12 let izvajanja terapij
Kontaktiraj terapevta

Sprememba se zgodi, ko se zavedamo sebe v tem trenutku, se usmerimo v to, da postanemo kar dejansko smo in ne ko poskušamo biti to, kar nismo.


  • povišani tesnobi in paničnih napadih: kako živeti s povišano tesnobo in stresom ali povišano stopnjo negotovosti v socialnih situacijah ali ko doživljamo panične napade
  • razreševanju travmatskih izkušenj iz preteklosti: odkrivamo na kakšen način vaša osebna preteklost vpliva na sedanjost, kaj ostaja nedokončano in kakšne podpore so potrebne za zdravljenje preteklih ran.
  • težavah v medosebnih odnosih: usmerjamo se v razumevanje naših želja in potreb v odnosu, zavedanje kako smo v interakciji z drugimi, izgovorimo, izrazimo svoje skrbi ter damo poudarek na to kaj nam nudi zadovoljstvo v odnosu.
  • povišanem stresu in izgorelosti: želimo razumeti sebe v delovnem okolju. Kaj je tisto, kar nam daje občutek zadovoljstva, uspešnosti in rasti in kaj je za nas škodljivo, nepodporno. Želimo razumeti različne želje in potrebe, ki delujejo in na kakšen način izberemo prioritete. Kako se soočamo z ekonomskimi težavami in pritiski s strani okolja.
  • izgubi bližnje osebe: predelujemo izgubo bližnje osebe ali se osredotočamo na čustveno pripravo na izgubo bližnje osebe. Čustva ob izgubi doživljamo v podpornem in varnem okolju, kjer se odvija proces zdravljenja in sprejemanja težke izkušnje.

Odkar pomnim, se zanimam za človeka. Sprašujem se, kako posamezniki delujemo in na kakšen način se povezujemo. Svojemu interesu sem sledila, ko sem leta 1995 vpisala študij psihologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Nadaljnje iskanje odgovorov me je vodilo v geštalt terapijo, ki me je vodila v osebnem in poklicnem življenju do presenetljivih spoznanj.

Naši simptomi, s katerimi pridemo v terapijo (se odločimo, da potrebujemo pomoč) so lahko zelo različni. Kar je bistveno je naše doživljanje sveta okoli nas, kako prepoznavamo svoje potrebe in kako se zaustavljamo pri tem, da gremo k temu, kar je za nas dobro (hranilno).
Sama se usmerjam v to, da sprejemam izkušnjo vsakega posameznika kot resnično. Med uro usmerim pozornost na doživljanje osebe, ki je nasproti mene. Poskušam se vživeti vanjo. Biti v njenih čevljih. Sprejeti njeno izkušnjo. Pri terapevtskem delu me vodi radovednost, avtentičnost in humanističen pogled na človeka.


Terapija je sodelovanje, kjer skupaj s klientom v odnosu raziskujeva, kako njegovi vzorci vplivajo na življenjske odločitve in doživljanje izkušenj. Kot geštalt terapevtka sem pogosto priča spremembam, ki jih ljudje naredijo, ko se premaknejo iz frustrirajočih položajev, kjer se počutijo ujeti, ko se jim razširi zavedanje možnosti, ki jih imajo v življenju ali ko oblikujejo bolj kvalitetne odnose z drugimi.
Pomemben del psihoterapije je učenje zavedanja doživljanja trenutne izkušnje in ponotranjenih sporočil, ki vplivajo na to, kako sebe in naše okolje dojemamo in razumemo. Pomembno je zavedanje občutkov in čustev ob teh notranjih monologih, ki gredo pogosto mimo neopaženi. Z zavedanjem imamo novo možnost za izkoriščanje možnosti v okolju in za rast.
Osebno ne verjamem, da se spremenimo, ko se kritiziramo ali pritiskamo nase, da bi morali biti drugačni. Prava sprememba (v našem bistvu) nastane, ko se sprejmemo in ko se počutimo sprejeti in slišani. Tako se počasi odpiramo drugi osebi, vzpostavimo zaupanje in pustimo, da se nas dotakne. Namen terapije, je da postanemo vedno bolj mi sami, avtentični, z zavedanjem sebe.


Kot psihologinja sem se kot svetovalna delavka na srednji šoli srečevala s stiskami mladostnikov, v Društvu "Projekt človek", kjer sem delala kot psihoterapevtka s posamezniki, svojci in skupinami odvisnikov pa sem spoznala, kako pomembno je predelovati pretekle težke izkušnje.  
Kot psihoterapevtka delujem že 12 let. Pri tem sem nekaj let delala z osebami, ki imajo težave z zasvojenostjo in njihovimi svojci, mladostniki, odraslimi z anksioznimi motnjami, osebami, ki so na pragu življenjskih odločitev, osebami, ki so v posebnih težkih situacijah (bolni svojci), osebami, ki so v otroštvu doživele travmo, posamezniki z motnjami hranjenja...
Nadaljnji profesionalni razvoj mi omogoča redna supervizija, intervizija in vključevanje v mednarodne delavnice na področju geštalt terapije. Tako sem poleg rednega študija dodatno znanje in izkušnje pridobila na področju dela z mladostniki, pari ter terapijo z ustvarjalnimi mediji.

Članstvo v psihoterapevtskih organizacijah
  • Slovensko društvo za geštalt terapijo - SLOGES

Osebna psihoterapija

Kaj je osebna psihoterapija?
50 €

Online psihoterapija

*Uvodno srečanje samo 29 €
Kaj je online psihoterapija?
45 €*

Pri naročilu na kratko opišite svojo težavo oz. izziv, da vam bo terapevt/ka lažje pomagal/a. Predlog termina boste prejeli v roku 48 ur.

Kontaktiraj terapevta

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje, št.3; oktober 2020

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se