Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili za študij psihoterapije?
Čeprav psihoterapija ni bila izbrana kot osnovni poklic, me je v življenju ves čas spremljala. Formalno sem se vključila v izobraževanje transakcijske analize 101 leta 1995. Vmes sem čas posvetila predvsem družini, leta 2008 pa sem nadaljevala študij na Inštitutu za transakcijsko analizo v Ljubljani. Osnovna motivacija je bila lastni razvoj in delo na sebi, kmalu pa sem ugotovila, da lahko pomagam tudi drugim.

​Kaj je še posebej značilno za delo po vašem izbranem psihoterapevtskem pristopu?
Transakcijska analiza je teorija osebnosti in se lahko uporablja za osebno rast in spreminjanje. Osnovno razumevanje človeka opredeli skozi tridelni model osebnosti: Otrok, Odrasli in Starš. Velik poudarek v transakcijski analizi je na teoriji komunikacije, ki analizira odnose med ljudmi v vseh sferah življenja. Transakcijska analiza nas popelje tudi skozi zgodnje odločitve otroka, ki nezavedno usmerjajo naše življenje izven naše kontrole, teorija psiholoških iger, sistem notranjih prisil in druge.

​Pristop v transakcijski analizi temelji na dogovoru in usmerjenosti k cilju ter enakopravnosti vseh sodelujočih. Zelo pomembno se mi zdi, da klient in terapevt sprejmeta dogovor o terapevtskem cilju, saj je tako jasno, kam terapija vodi. 

​Kaj bi povedali nekomu, ki okleva z obiskom psihoterapevta?
Kadar življenje ne gre v želeni smeri, ko nismo srečni, ko nam odnosi s pomembnimi ljudmi namesto zadovoljstva prinašajo neprijetna čustva in vse to vpliva na nas in bližnje, je čas, da poiščemo ustrezno pomoč. Izkušnje pri delu s klienti in pogost komentar, ki ga prejemem je: "Zakaj vas nisem našel že prej, pridobil bi dragocen čas". Moji klienti so mladi ljudje, ki si šele gradijo življenje, pa tudi moški in ženske v srednjih letih.
In najlepše kar slišim od klientov je: "Hvala, da te imam".

Vesna Voglar, hvala za vaše odgovore.

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se