Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili za študij psihoterapije?
Dolgo časa sem iskala študij, ki mi bo pisan na kožo in nekako sem slutila, da bo v povezavi s človekovo duševnostjo. Dlje časa kot sem delala v Psihiatrični kliniki, bolj je ta želja rasla. Opazovala sem bolnike in spremembe na njihovih obrazih, ko jim je nekdo namenil lepo besedo, kako zdravilno in blagodejno je nanje vplival pogovor. Za daljše pogovore je bilo vedno premalo časa, prioriteta so bile druge stvari, poleg tega sem bila kronično utrujena in izčrpana. Ker sem verjela, da je mogoče zdraviti tudi s pogovorom, sem iskala študij, ki bi me pripeljal na želeno pot. Spomnim se, da sem se odpravljala na večmesečno potovanje v Avstralijo, ko mi je prijatelj omenil študij psihoterapije. Odpovedala sem se potovanju in šla nazaj v šolske klopi. Vesela sem, da sem sprejela to odločitev.

In če se vrnem še malo nazaj, v otroštvo. Bila sem tih, miren, introvertiran in osamljen otrok. Svoj prostor pod soncem sem začela iskati šele v srednji šoli. To obdobje je bilo zame osvobajajoče in hkrati zelo razburljivo in težavno. Spomnim se, da so vsi nekaj zahtevali od mene, govorili kaj moram in česa ne smem. Nihče od njih mi ni bil pripravljen prisluhniti, nihče od njih me ni slišal. Dokler nisem sama potrkala na vrata šolske psihologinje in en sam pogovor z njo je naredil čudež in mi dal moč, da sem stvari obrnila na bolje.
Čeprav sem pretežni del življenja delala z odraslimi in starostniki, je naneslo, da sem dobila priložnost delati z otroki in mladimi in danes vem, da je to moje poslanstvo, da na tem področju lahko največ naredim in največ dam.

Kaj je še posebej značilno za delo po vašem izbranem psihoterapevtskem pristopu?
Pri geštalt terapiji je glavni poudarek na stiku in zavedanju, na dogajanju 'tukaj in zdaj', na vzorcih in procesih v vsakdanjem življenju. Osnovna načela geštalt psihoterapije nas učijo, da je človek sestavni del okolja, v katerem živi in v stiku z okoljem nenehno doživlja in zadovoljuje različne potrebe. Geštalt terapija je odprt in integrativen pristop, ki vključuje raznolike tehnike, odvisno od klienta, s katerim se ukvarja. Geštalt verjame v potencial vsakega posameznika: pomembno je njegovo dobro počutje, da živi zadovoljno in izpolnjujoče življenje, da ustvarja zdrave in pristne medčloveške odnose, da zna reševati svoje probleme in se soočati s težavami.

Pogosto se v otroštvu ali kasneje nekaj zgodi in prekine ta naravni proces. Posameznikova miselnost o določenih predstavah in prepričanjih o sebi in svetu postane trdno zakoreninjena. Prav tako vedenjski vzorci in občutki, kar lahko predstavlja oviro na poti. Da bi lahko ovire odstranili, jih moramo najprej videti in raziskati, razumeti moramo, kako in zakaj so nastale in kako vplivajo na naše življenje v sedanjem trenutku.

Temeljne tehnike geštalt pristopa so pogovor med klientom in terapevtom, klientov pogovor z deli sebe in eksperiment, skozi katerega oseba pridobiva nove izkušnje, poglablja spoznanja o sebi in pridobiva nove veščine za spopadanje z izzivi. V geštalt terapiji se uporablja množica ekspresivnih terapevtskih tehnik (risanje, igra, ples, delo z glino, peskom, igre vlog, fotografija itd.), delo s telesom, s sanjami, asociacijami itd. Geštalt pristop uporabljamo pri delu z najrazličnejšimi skupinami, primeren pa je tudi za delo z otroki in mladostniki.

Kaj bi povedali nekomu, ki okleva z obiskom psihoterapevta?
V današnjem času je težko biti otrok in mladostnik, saj je toliko pritiskov in toliko področij, po katerih se je treba orientirati. Vaše družabno življenje je verjetno velik povzročitelj stresa in ni enostavno vzpostaviti in vzdrževati smiselnih odnosov. Družabni mediji so odlični, vendar so lahko tudi vir stresa in bolečine. Včasih se lahko počutite zavrnjene, drugič pa se počutite, kot da ste del nečesa. Občutek je kot na vlakcu, ki je v nenehnem gibanju. Morda se vam zdi, da drugi nimajo teh težav ali da je to zanje enostavno. Po vsej verjetnosti si želite, da bi bilo lažje, da bi bilo bolj mirno tako na zunaj kot v vaši notranjosti.

Ko postane življenjska pot težka in se pojavijo težka čustva ali se počutite onemogočeni pri svojih prizadevanjih in ne morete najti poti, vas lahko družina in prijatelji spodbujajo in podpirajo. Pogosto se zdi koristno, da svojo izkušnjo delite z nekom, ki z vami ni družbeno povezan in katerega edini namen srečanja je vaše dobro počutje.

Zame je psihoterapija čas, ki ga posvetimo samo sebi, brez občutkov krivde, brez občutkov odgovornosti do drugih. Skozi svoje osebno delo kot klientka sem se prepričala o zdravilnem učinku terapevtskega odnosa med terapevtom in klientom in to želim sporočiti svojim klientom. Skupaj rasti, razvijati potenciale in reševati probleme. Nihče na svetu ne ve bolje od vas, kaj je dobro za vas – in kaj ne. Nihče na svetu vas ne pozna bolje od vas samih. Nedvomno ste vi glavni udeleženec psihoterapije.

Tukaj sem, da bi bila z vami, vendar ne bom naredila ničesar namesto vas. Sami izberete svojo pot, smer in hitrost, s katero se boste premikali. Moja naloga je, da vam osvetljujem pot, da vam na  potovanju pomagam in stojim ob strani.

Mojca Gubina, hvala za vaše odgovore.

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se