Spoznajte me

K intervjuju smo povabili Katjo Selčan, specializantko integrativne psihoterapije, da bi jo še bolje spoznali.

Kako to, da ste se odločili postati psihoterapevtka?

Poleg družbenih vprašanj, ki sem jih raziskovala skozi študij sociologije, me je vedno bolj zanimala posameznikova narava in notranje delovanje. Za nadaljevanje študija v tej smeri me je pritegnil prispevek dr. Mirana Možine, kjer je zavzeto govoril o psihoterapevtski moči besed ter o psihoterapevtovemu samorazkrivanju in spoznavanju samega sebe. Tako sem na poti mojega usposabljanja odkrivala svoje strahove, temne sence in omejitve pa tudi lastne zmožnosti in potenciale, saj sem skozi ves proces osebno zorela. Zato še bolj verjamem, da se s pomočjo psihoterapije lahko  osvobodimo vseh neprijetnosti, premagujemo psihične težave in zastoje ter omogočimo notranjim potencialom, da se razvijejo v popolnosti.

Kaj vaši klienti najbolj cenijo pri vas?

Pogosto preverjanje počutja ob meni in v prostoru daje klientu občutek pomembnosti in veljave. Cenijo mojo mirnost, občutek varnosti ter empatijo. Mnogim je pomemben občutek mojega sprejemanja brez obsojanja ter dajanja poguma za spremembe. Seveda je vsak posameznik unikaten, zato skupaj tkemo odnos, ki je prav tako poseben in vreden zaupanja. Nemalokrat sem ponosna in hvaležna, ko mi klient zaupa stvari, ki jih še ni nikomur oziroma pravi, da sem edina, ki ji je lahko povedal 'vse'.

Kaj je še posebej značilno za vaše delo, bi lahko rekli, da se po čem razlikujete od ostalih psihoterapevtov?

Pri svojem delu skušam kljub profesionalnosti ohranjati enakovreden odnos, kar pomeni, da klienti nimajo občutka, da so  v podrejenem položaju hkrati pa s svojim razkrivanjem dajem občutek človeškosti. Sledim tempu klienta,  poleg pogovora pa uporabljam tudi druge kreativne, telesne in sprostitvene tehnike.
Pri delu s travmo pa vedno pogosteje uporabim dodatno tehniko Brainspotting, ki s svojim delovanjem omogoča neposreden dostop do podzavesti oziroma globljih predelov v možganih, kjer so shranjeni potlačeni travmatični spomini, ki niso dosegljivi zavestnemu umu.

Kaj bi povedali nekomu, ki okleva z obiskom psihoterapije, a ve, da jo potrebuje?

Naj zaupa sebi in sledi svojemu občutku, saj je vendarle to njegova odločitev, ki zahteva določeno mero poguma in dozori ob pravem času. Ni se lahko soočiti s samim seboj, s svojimi sencami pa tudi s svojimi dobrimi platmi. Vendar je vredno. Pomaga nam, da v vsakodnevnem življenju lažje in boljše živimo.

Kam usmerjate svoja zanimanja in interes v prostem času, imate kakšen zanimiv hobi?

Večino mojega časa posvetim družini, saj se mi zdi zelo pomembno, da se moja odraščajoča sinova počutita varno in sprejeto. Zelo radi skupaj raziskujemo kraje po Sloveniji in Evropi, ob večerih pa je najlepše preživljati skupen čas na kavču. Svoj čas in mir si poiščem na sprehodih z našim igrivim psom ter izvajanjem joge in čuječnosti. Branje knjig in obiski raznih delavnic ter izobraževanj mi omogočajo dodatno potrditev in priložnost za bolj kreativno delo. Druženje s prijatelji in obiski koncertov pa mi dajejo dodatno energijo in veselje.

Katja Selčan, hvala za vaše odgovore.

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje, št.2

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se