Spoznajte me

Bredo Biščak, specializantko jungovske analize (analitične psihologije) smo povabili k intervjuju, da bi jo še bolje spoznali:Kako to, da ste se odločili postati psihoterapevtka?

Človeška notranjost me zanima že od nekdaj; sprva sem jo raziskovala preko branja in prevajanja književnosti ter daljših radijskih intervjujev, pozneje v izkustveno-izobraževalni skupini za analizo sanj. V skupini sem se veliko naučila in si zaželela, da bi pridobljeno znanje in veščine nekoč predala naprej, čutila pa sem, da potrebujem več teoretičnega znanja. Konec leta 2011 sem se vpisala v SZAP, konec leta 2016 še v individualni študij analitične psihologije. V okviru študija sem dobila dovoljenje za delo s strankami in tudi sama začela izvajati psihoterapijo s spoštovanjem do posameznika, njegove zgodbe in procesa, ki se med nami začne odvijati.

Kaj je še posebej značilno za vaše delo, bi lahko rekli, da se po čem razlikuje od ostalih psihoterapevtov?

Po naravi sem precej senzibilna in hitro zaznavam razpoloženje drugih oseb. Zelo dobro povezujem različne informacije in kombiniram prakso s teorijo. Rekla bi, da je zaradi poznavanja književnosti (dobri avtorji imajo pronicljiv vpogled v človeško dušo) in več prevedenih zgodovinskih knjig moj pogled na življenje širši in lažje najdem povezavo med osebnimi zgodbami in konkretnim zgodovinskim časom, ki zaznamuje posameznikovo življenje. Ključno za moj odnos do življenja in ljudi pa je bilo odraščanje v družini, v kateri je bil eden od otrok »oseba s posebnimi potrebami«, kar me je naučilo »gledati pod kožo« in biti odprta do različnih načinov bivanja.

Kaj vaši klienti najbolj cenijo pri vas?

Dotaknile so se me besede, ki so jih zapisale moje stranke: da jih usmerjam na poti do njihovega bistva in da so mi hvaležne za poti, ki sem jim ob moji pomoči odpirajo. V tem vidim enega ključnih ciljev psihoterapije: biti strankam sopotnica na delu poti, ki pa jo morajo prehoditi same. Veliko mi pomeni tudi, da cenijo moj nasmeh, saj se rada smejim, kar dopolnjuje mojo resnejšo plat.   

Kaj bi povedali nekomu, ki okleva z obiskom psihoterapije, a ve, da jo potrebuje?

Takšni občutki so mi dobro znani; mislim, da so tudi zelo značilni za našo družbo, v kateri se pozitiven odnos do psihoterapije šele vzpostavlja. Na drugi strani mostu, ki se začenja z oklevanjem, nas lahko čaka boljše razumevanje samega sebe, kar nam običajno prinese večjo strpnost in sočutje do samega sebe in drugih. Naš profesor Stefano Carta nam je nekoč dejal, da v nebesih zaigra orkester, ko nekomu zaupamo stvari, ki se jih najbolj sramujemo. V psihoterapiji take stvari ostanejo v varnem prostoru.

Kam usmerjate svoja zanimanja in interes v prostem času, imate kakšen zanimiv hobi?

Branje knjig je zame kot zrak, ki ga diham. Rada imam naravo: sprehode ob morju, tek po gozdu, vzpone v hribe. Rada tudi potujem, še posebej bi se rada vrnila v Peru in Bolivijo, ker se mi tamkajšnji ljudje zdijo mehkejši in ker tam lažje občutim nevidne dimenzije sveta.

Breda Biščak, hvala za odgovore.

Imate za nas kakšno vprašanje ali potrebujete pomoč pri izbiri pravega terapevta zase?

Pokličite nas
041 55 82 82*
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se