Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili za študij psihoterapije?
Ko sem hodila v srednjo šolo, sem sanjala o študiju psihologije. Brala sem knjige s psihološkimi vsebinami, zanimali so me odnosi med ljudmi. Prošnje za vpis nisem poslala, ker me je bilo strah neuspeha. Diplomirala sem na drugem področju, a sem še tekom pripravništva dobila možnost, da delam kot terapevtka v skupini pacientov, ki so bili na zdravljenju zaradi odvisnosti od alkohola ali tablet. Učila sem se ob delu in od sodelavke, ki je bila izkušena terapevtka. To mi ni bilo dovolj, zato sem se vključila v izobraževanje na področju psihoterapije, smer Transakcijska analiza in pridobila poleg učiteljice tudi supervizorko. Nekaj let kasneje, ko sem imela že nekaj več izkušenj, sem se vključila v študij Integrativne psihoterapije na inštitutu IPSA. Spodbuda za študij: vedno me je zanimalo, kaj je tisto zdravega v ljudeh, da kljub neugodnim pogojem za odraščanje, kljub vsem travmam uspejo zaživeti zadovoljno življenje. Želela sem ogotoviti, kaj je tisto, kar ljudem pomaga čez težke izkušnje. Želela sem ljudem pomagati najti tisto »zdravo« v sebi. Želela sem jim pomagati na strokoven način. Že v otroštvu sem opazila, da se ljudje zelo radi pogovarjajo z mano in da mi zaupajo. Dobro sem se počutila, če sem lahko pomagala ljudem in jim stala ob strani. Verjela sem, da če bom ljudem pomagala predelati njihove travme, bodo bolj ljubeči in pozorni do svojih otrok. Verjela sem, da bi bilo moje otroštvo bolj srečno, če bi se moji starši, moji stari starši lahko vključili v psihoterapijo.

Kaj je še posebej značilno za delo po vašem izbranem psihoterapevtskem pristopu?
Za Integrativno psihoterapijo je značilno to, da se psihoterapevti poskušamo uglasiti na to, kar se dogaja v klientih in istočasno na to, kar se dogaja v nas samih. S klienti poskušamo biti v njihovi zgodbi tukaj in zdaj. Pozorni smo na njihove besede, barvo glasu, pripoved, kot tudi na čustva, ki jih kažejo, ali govorijo o njih, na držo telesa. Hkrati pa smo pozorni tudi na to, kar se dogaja v nas samih: katere misli so se pojavile, katere telesne senzacije, kateri čustveni odzivi, ... Trudimo se, da bi kliente pripeljali znotraj terapevtskega okna, da ne bodo niti preveč vznemirjeni, niti preveč zaspani. Verjamemo, da so travme v celoti predelane, ko pride do integracije; ne samo do uvida, ampak tudi na čustvenem in telesnem področju. Cilj je, da zmoreš pogledati na pretekle dogodke, iz časovne distance, brez da bi te čustveno vznemirili in da zmoreš biti polno prisoten, tukaj in zdaj. Za ta pristop je prav tako značilno, da je kombinacija različnih pristopov, pri čemer je g. Erskine, ki ga je razvil in ki je bil strokovno usposobljen iz različnih psihoterapevtskih modalitet, poskušal pobrati iz njih to, kar se mu je zdelo najbolj uporabno. Kar pa nam je skupno z drugimi, je to, da izvajamo terapijo s pomočjo pogovora, povpraševanja, poslušanja. Kot pri ostalih pristopih, so klienti tisti, ki postavijo cilje terapije in imajo kontrolo nad tem, v kolikšni meri bodo predelali svoje travme ter s katerimi stiskami se bodo ukvarjali na terapevtskem srečanju. Mi jim nudimo varno oklje in varen odnos ter smo z njimi, ko raziskujejo svoj notranji svet in ga kažejo navzven.

Kaj bi povedali nekomu, ki okleva z obiskom psihoterapevta?
Povedala bi mu, da naj si vzmame čas. Da mu ni treba hiteti ali pritiskati nase ter da se lahko vključi v psihoterapevtski proces, kadarkoli bo pripravljen. Odločitev je celoti in popolnoma njegova. Povedala bi mu, da je psihoterapija proces, ki ga lahko kadarkoli prekine in da se potem lahko kadarkoli vrne vanj. Vprašala bi ga, česa ga je strah, kaj ga skrbi in kje vidi ovire. Vprašala bi ga, ali ima kakršnekoli predhodne izkušnje s psihoterapijo. Zanimalo bi me, kakšne so njegove pozitivne izkušnje, ali pozna koga, ki mu je psihoterapija pomagala, kje bi lahko njemu koristila, tukaj in zdaj. Povprašala bi ga o njegovih pričakovanjih in o njegovih fantazijah.

Barbara Karoli, hvala za vaše odgovore.


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 11, marec 2023

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se