Kdo je edukant, specializant in kdo certificirani psihoterapevt?

Če ste kdaj brskali po spletnih straneh psihoterapevtov, ste zasledili nazive, kot so edukant, specializant... Poznate razlike med njimi?


Raziskava ponudbe psihoterapevtskih storitev, ki je objavljena na spletni strani Slovenske krovne zveze za psihoterapijo (SKZP), je pokazala, da:
- kar 20 % ponudnikov psihoterapije na svoji spletni strani ne predstavi svojega naziva,
- 38 % ponudnikov navaja naziv "specializant",
- od teh jih le 35 % omenja vključenost v supervizijo in
- le 13 % od teh navaja ime svojega supervizorja.

V primeru tistih 20 % ponudnikov psihoterapevtskih storitev, ki ne navajajo nikakršnega naziva, lahko zgolj ugibamo, ali gre za psihoterapevte specializante ali za diplomirane psihoterapevte. Morda so še vedno v edukaciji ali pa niti niso vključeni v nobeno izmed akreditiranih psihoterapevtskih izobraževanj? Ali pa so zgolj pozabili omeniti svoj težko pridobljeni naziv…?

Nič čudnega torej, da je v poplavi ponudbe različnih psihoterapevtskih storitev, človeku težko izbrati najustreznejšega ponudnika. Pogosto ljudje niti ne poznajo razlike med različnimi nazivi, ki se pojavljajo v psihoterapiji. Na tem mestu jih bomo zato na kratko osvetlili.

edukant specializant psihoterapevt


Edukant

Naziv edukanta pripada tistim, ki so vključeni v proces izobraževanja v izbranem psihoterapevtskem pristopu. 
 

Specializant psihoterapije

Naziv specializanta psihoterapije izbranega psihoterapevtskega pristopa pridobijo tisti edukanti, ki so uspešno izpolnili vse pogoje izbranega pristopa za začetek praktičnega dela s klienti pod mentorstvom svojega supervizorja.

Certificirani psihoterapevt

Naziv psihoterapevta pridobijo vsi tisti, ki so tekom specializacije dosegli vse zahtevane pogoje ter uspešno zaključili izpit ter pridobili diplomo iz psihoterapije.

Tovrstno izobraževanje oz. strokovno usposabljanje po kriterijih SKZP traja 4 leta in obsega najmanj 1400 ur (najmanj 250 ur osebne izkušnje,
500 do 800 ur teorije in metodologije, najmanj 300 ur psihoterapevtskega dela s klienti pod supervizijo, najmanj 150 ur supervizije). Diploma iz psihoterapije dokazuje, da je psihoterapevt usposobljen za samostojno izvajanje psihoterapevtske prakse. 


Vsi psihoterapevti na mojpsihoterapevt.si so pri svojih predstavitvah transparentni.  Pri vsakem je naveden njegov naziv, izobrazba, smer psihoterapije, področja dela, leta izvajanja psihoterapije, če so specializanti pa tudi njihov supervizor. 

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo tudi:
Online psihoterapija
Razlika med coachingom, svetovanjem in psihoterapijo
Kdaj na psihoterapijo?


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se