Online psihoterapija

Raziskave kažejo, da visok delež ljudi v stiski ne poišče ustrezne psihološke in psihoterapevtske pomoči, saj se srečujejo z različnimi ovirami, npr. strahom pred stigmatizacijo, pomanjkanjem časa, dolgimi čakalnimi vrstami, oddaljenostjo ustreznih ustanov.

Prav online psihoterapija lahko pomaga zaobiti te ovire!

Online terapija (s pomočjo videoklica) zagotavlja popolno zasebnost. Ker se lahko udeležite terapevtske seanse kar od doma, je strah, da bi na poti k psihoterapevtu srečali poznano osebo, odveč. Zaupnost, h kateri so psihoterapevti zavezani, omogoča, da sami odločate, komu želite razkriti vaše osebne informacije in komu ne.

online psihoterapija

Online terapija je priročna. Ni vam potrebno skrbeti za prevoz ter iskati ustreznega parkirišča. Ne le, da prihranite s tem kar nekaj živcev, tudi časovno usklajevanje je precej lažje.
Online terapija ponuja širok nabor strokovnjakov. Ker vam ni potrebno misliti na to, koliko je psihoterapevt oddaljen od vas, lahko resnično izberete tistega, ki vam in naravi vaše stiske najbolj ustreza.
Online terapija omogoča prihranek. Vsi dodatni stroški (npr. prevoza) so preteklost.

Ali je online psihoterapija učinkovita?
Številne raziskave, ki so bile opravljene v zadnjih letih, kažejo na to, da je online terapija učinkovita pri obravnavi različnih težav in motenj.
B. Wagner, A. B. Horn in Maercker (2013) so v svoji raziskavi želeli preveriti učinkovitost online psihoterapije v primerjavi s tradicionalno obliko psihoterapije, kjer sta terapevt in klient v istem prostoru. Ugotovili so, da je pri klientih z depresivnimi simptomi učinkovitost obeh oblik psihoterapije primerljiva.
Podobno raziskavo so izvedli  Andrews, Davies in Titov (2011), pri čemer jih je zanimala učinkovitost omenjenih oblik psihoterapije pri obravnavi socialne fobije. Tudi oni so potrdili učinkovitost online psihoterapije.

Online psihoterapija je v koraku s časom. Vse naprednejša informacijska-telekomunikacijska tehnologija koristi tudi za lažjo in učinkovitejšo pomoč ljudem v stiski. S svojimi številnimi prednostmi in potrjeno učinkovitostjo je odlična alternativa ali pa dopolnitev klasični psihoterapiji v modernejši obliki.


Morda bi vas zanimalo tudi:
Glavne značilnosti psihoterapije
Kaj počnejo psiholog, psihiater in psihoterapevt?
Je psihoterapija draga storitev?Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se