Na kratko o depresiji

"Kako sem danes depresiven!"

Čeprav besedo depresija slišimo vsakodnevno, saj se je močno razmahnila laična uporaba te besede, pa v strokovnem smislu depresivna motnja ni vsak upad razpoloženja (npr. žalost, otožnost, …), ki ga posameznik doživlja.

Gre za duševno motnjo, pri kateri se pojavijo spremembe v razpoloženju, mišljenju, vedenju, spremljajo pa jo tudi različni telesni simptomi. Simptomi so prisotni več kot dva tedna.

Kaj je depresivnost?

Pri depresivni epizodi posameznik trpi zaradi poslabšanega razpoloženja in zmanjšane energije, kar vodi tudi do upada aktivnosti. Posameznik je vse manj sposoben uživati, tudi v stvareh, ki so mu prej predstavljale zabavo in sprostitev. Zmanjšano je zanimanje za stvari in sposobnost koncentracije, značilna pa je tudi izrazita utrujenost že ob manjšem naporu. Pogosto spremlja upad razpoloženja tudi motnja spanja, zmanjša se tudi apetit in upade libido.

depresiven človek

Posameznik se počuti ničvreden.
Motnje razpoloženja spremlja tudi upad samospoštovanja, zaupanje vase in v svoja dejanja je pri posamezniku okrnjeno. Pogosto se pojavljajo občutki krivde, posameznik se počuti manjvreden.

Kakovost življenja se pomembno poslabša.
Posameznik zaradi izgube interesov vse manj zahaja v družbo, zato se navadno krhajo tudi medosebni odnosi. Težave se pogosto pojavijo tudi na delovnem področju.

Blaga, zmerna in huda depresivna epizoda.
Pri blagi depresivni epizodi je prisotnih manj naštetih simptomov, pacient je sicer od tega prizadet, vendar je sposoben nadaljevati z večino aktivnosti. Pri hudi depresivni epizodi je prisotnih več naštetih izrazitih in mučnih simptomov, spremlja jih izguba samospoštovanja in občutki lastne ničvrednosti. Pogosto se pojavljajo tudi samomorilne ideje in suicidalna dejanja.

Kaj pa je bipolarna motnja?

Bipolarna motnja je motnja, pri kateri se depresivne epizode izmenjujejo z epizodami (maniče epizode), za katere je značilno privzdignjeno razpoloženje in povečana energija. Posameznik je v obdobju manije izrazito vesel, evforično razpoložen. Oseba se pogosto samopoveličuje, doživlja občutke vsemogočnosti. Zmanjšana je potreba po spanju, povečana pa dejavnost. Čeprav se osebe pogosto zapletajo v prijetne dejavnosti, pa imajo le-te pogosto neprijetne posledice (npr. prekomerno nakupovanje, zapravljanje, nerazumna vlaganja denarja, …). Koncentracija je zmanjšana, pojavlja se odkrenljivost, oseba hitro bega od ene ideje k drugi.

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo tudi:
Imam znake depresije? Samoocenjevalni test - depresija
Psihoterapevti, ki mi lahko pomagajo pri depresiji
Zgodbe iz psihoterapevtskega kavča - depresija


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se