Kako izbrati najboljšega psihoterapevta zase?

Izbira psihoterapevta predstavlja pomembno osebno odločitev. Študije potrjujejo, da je uspešnost psihoterapije odvisna predvsem od kakovosti odnosa med terapevtom in klientom. Kako naj si torej izberemo za nas najboljšega psihoterapevta?

Razmislite, kaj želite s psihoterapijo pridobiti oz. katero težavo želite razrešiti

Pri iskanju ustreznega terapevta vam bo v veliko pomoč že to, da vsaj približno veste, kakšna je narava vaše težave. Ste depresivni, doživljate napade panike, si želite izboljšati svoj partnerski odnos, vam je težko ob večjih življenjskih izzivih, kot je npr. ločitev ali smrt bližnje osebe? Na podlagi vrste problema boste med množico različnih terapevtov lažje identificirali tiste, ki se ukvarjajo s težavami, podobnimi vaši.

Raziščite, kateri psihoterapevtski pristop bi vam osebnostno najbolj ustrezal

Poznamo več različnih psihoterapevtskih pristopov oz. smeri psihoterapije. V grobem jih lahko razdelimo na analitično (psihodinamsko) psihoterapijo, vedenjsko kognitivno terapijo (VKT, KVT), sistemsko psihoterapijo ter različne humanistično-ekstistencialne psihoterapije (npr. transakcijska analiza, realitetna terapija, integrativna psihoterapija).
Posamezni pristopi se med seboj razlikujejo glede na teoretično izhodišče, cilje terapije, metodo dela pa tudi trajanje terapije. O nekaterih psihoterapevtskih pristopih smo že podrobneje pisali na našem blogu o psihoterapiji.


izbira psihoterapevta

Tudi spol in starost psihoterapevta sta lahko pomembna

Vsi ustrezno šolani psihoterapevti so sicer usposobljeni za delo tako s klienti kot klientkami različnih starosti. Vendar pa se lahko zgodi, da vam kot klientu bolj ustreza določen spol ali starost psihoterapevta. Včasih je to lahko odvisno od narave vaše težave. Na primer, če ste se odločili za obisk psihoterapije, ker bi želeli razrešiti določene težave v spolnosti, pa imate občutek, da bi se o tej temi lažje pogovarjali s terapevtom, ki je istega spola kot vi, je vsekakor smiselno, da to upoštevate. Podobno velja v primeru, da iščete psihoterapevtsko pomoč zaradi težav pri vzgoji otrok in imate občutek, da bi starejši terapevt bolje razumel vašo stisko kot pa njegov mlajši kolega.

Preverite, ali je izbrani psihoterapevt ustrezno strokovno usposobljen

Ker je področje psihoterapije v Sloveniji na žalost še vedno zakonsko neurejeno, je še toliko bolj pomembno, da ste pri iskanju terapevta previdni in da vselej preverite njegova dokazila o strokovni usposobljenosti. Več o tem smo že pisali v prispevku o razlikah med edukantom, specializantom psihoterapije in psihoterapevtom. 

Ker si prizadevamo za nudenje visoko kakovostnih storitev, od naših psihoterapevtov vselej zahtevamo, da so pri svojih predstavitvah transparentni. Pri vsakem je zato naveden njegov naziv, smer psihoterapije, področja dela, leta izvajanja psihoterapije, če so specializanti pa tudi njihov supervizor.



Upoštevajte svoje občutke

V kolikšni meri bo psihoterapija uspešna je v veliki meri odvisna od kakovosti odnosa med psihoterapevtom in klientom, zato je smiselno upoštevati tudi svoje občutke. Ko si izberete terapevta, izkoristite uvodno uro za spoznavanje in ugotavljanje, ali sta “za skupaj”. Na prvem srečanju lahko že približno ocenite, ali je izbrani terapevt oseba:
-          ki vam daje občutek varnosti,
-          za katero menite, da bi ji lahko zaupali svoja najintimnejša doživetja,
-          s katero bi lahko bili popolnoma odkriti,
-          kateri bi brez zadržkov izrazili svoja občutja,
-          ki vas s svojim načinom dela spodbuja k raziskovanju samega sebe.

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo tudi:
7 mitov o psihoterapiji
R
azlika med coachingom, svetovanjem in psihoterapijo
J
e psihoterapija draga storitev?


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se